Hoelang kan ik niet lopen na een operatie van mijn hallux valgus?
Operatie hallux valgus

Hoe lang kan ik niet lopen na een operatie van de hallux valgus?

Het kan maanden duren voordat je weer goed kan lopen. Bovendien, een operatie van de hallux valgus is niet altijd nodig. Je kan een scheve teen heel goed behandelen zonder ingrijpende operatie. In dit artikel leg ik uit wanneer je wel en wanneer je niet de scheve teen kan laten opereren. Want als er goede alternatieven zijn, waarom zou je het dan doen?

Operatie hallux valgus

Niet iedere hallux valgus hoeft geopereerd te worden. Zolang het gewricht van de grote teen nog beweeglijk is, is het zinvol om te gaan oefenen. Beter zelfs, want een operatie is niet zomaar even gedaan. Het opereren van de hallux valgus is niet alleen een lastige ingreep. Het duurt vooral heel lang voordat de voet zich heeft hersteld. Het kan maanden duren voordat je weer fatsoenlijk kan lopen.


5 stadia van de hallux valgus

Als jouw hallux valgus er hetzelfde uitziet als het laatste plaatje, dus een E, dan is het voor oefenen te laat.

Praktijk operatie hallux valgus

In mijn jarenlange praktijk heb ik veel mensen gezien die geopereerd zijn aan de hallux valgus. Bij niet iedereen heeft de operatie een goed resultaat gehad. Nu heb ik alleen de groep gezien waarbij het niet goed gelukt is en de mensen waarbij het wel gelukt is, komen niet meer in mijn praktijk. Toch is het oefenen van de spieren altijd waardevol is om een operatie te voorkomen. Zeker als jouw hallux valgus een B, C of D is.

Niet opereren

Mijn advies is om niet direct te kiezen voor een operatie als:

 • De grote teen nog beweeglijk is. Dus als je de grote teen nog wel kunt bewegen. Je kan dit zelf testen. Bekijk hiervoor onderstaande video
 • Ga beginnen met oefenen om de pijn te verminderen, de spieren te versterken en de grote teen recht(er) te trainen

Wel opereren

Als jouw scheve grote teen in categorie D valt en waarbij de grote teen over de tweede teen is komen te staan, is dit een reden om een afspraak te maken bij een specialist. Door deze stand wordt namelijk het gewricht van het tweede middenvoetsbeentje met de tweede teen te veel naar beneden gedrukt. De orthopeed zal na onderzoek je adviseren wel of niet te opereren. Dit om meer klachten van dit gewricht in de toekomst te voorkomen.

Luie voetspieren

Bij groepen mensen die niet op schoenen lopen komt de hallux valgus slechts bij 2% van de bevolking voor. Volgens wetenschappers komt dit omdat de vorm van de schoen de tenen in een V-vorm samengedrukt wordt. Daarnaast zorgt dat lopen op schoenen voor luie voetspieren.

Oefenen voetspieren

Met ons online trainingsprogramma helpen we je om je voetspieren sterker te maken. Sterke voetspieren zorgen ervoor dat je grote teen zichzelf weer rechter kan zetten. Door zelf veel te oefenen heb je geen operatie nodig. Als de scheefstand erger is, dus je hebt een hallux valgus D moet je langer oefenen dan wanneer je hallux valgus B hebt.

Tips voor het kopen van schoenen

 • Koop schoenen van zacht leeroperatie hallux valgus
  Tips voor kopen schoenen
 • Er mogen geen stiksels over het gewricht van de grote teen lopen. Door de stiksels komt er teveel druk op het gewricht waardoor de slijmbeurs, die net onder de huid zit, extra geïrriteerd kan raken. Vooral mensen met een bunion of knobbel moeten hier op letten.
 • Laat eventueel de schoenmaker je schoen oprekken ter hoogte van het gewricht
 • Koop schoenen die breed genoeg zijn
 • Koop schoenen die niet te spits toelopen

Geen spitse neus

Kijk eens naar de foto's van de schoenen. Je kan je voorstellen dat de tenen in de linkerschoen minder in elkaar gedrukt worden dan in het rechtervoorbeeld. Voor vrouwen is het lastiger om schoenen of laarzen te vinden die geen spitse neus hebben. operatie-hallux-valgus

 • Koop ’s middags schoenen. In de loop van de dag zetten je voeten wat uit. Je kunt dan het beste de schoenen passen
 • Koop geen schoenen die te klein zijn

Train je voetspieren sterk

Wil jij een operatie voorkomen op latere leeftijd? Misschien is het dan goed om alvast met het trainen van je voetspieren te beginnen. Je kunt het proberen met deze 4 gratis oefeningen.

Lm coppiens
Door

Lm coppiens

op 04 Jun 2023

Mijn vraag is kun je al overal lopen na 8 weken de operatie te hebben door staan

Danielle
Door

Danielle

op 12 Jan 2024

Ik weet niet hoe het jou vergaat maar ik loop nu op schoenen die 2 maten te groot zijn. Over 2 weken word ik geholpen. Denk niet dat oefeningen of wat dan ook gaan helpen. Je hebt het of je hebt het niet

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 22 Jan 2024

Door te oefenen voorkom je dat de scheefstand verergert en kun je een operatie voorkomen.

L. Jansen
Door

L. Jansen

op 16 Jan 2024

Ik ben dec. 2022 geopereerd rechter voet en nu februari linkervoet gepland. 2 weken gips en 2 weken loopschoen. Daarna alles perfect.

Merel
Door

Merel

op 26 Jan 2024

Waar bent u geopereerd en wat voor soort operatie hebben ze gedaan?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 02 Feb 2024

De auteur van dit artikel is zelf niet geopereerd.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 22 Jan 2024

We raden je aan om met je therapeut deze oefeningen te doen om te revalideren: https://wijvoetentrainers.nl/behandeling-hallux-valgus-na-operatie/

Jan Bekker
Door

Jan Bekker

op 04 May 2021

A tekst \"schoenen die te klein zijn\" niet duidelijk genoeg te kort is beter, en dat moet je voelen door te staan en liever al lopend voelen, de voet is dan op zijn langst. Met name de smallere voet koopt (graag) schoenen te kort omdat de breedte dan enigszins beter gaat, beter is het om dan die \"mooiere schoen\" op te vullen met 3 of 4 mm dikke inlegzool (wel passen natuurlijk) B hallux valgus veroorzaakt naar binnen draaien onderbeen, omdat geleng minder gesteund wordt. De buiger van de grote teen kan zijn kracht niet kwijt . binnendraaien onderbeen veroorzaakt knieklachten en indien eenzijdig, scheefstand heup enz. Een veel groter probleem dan vaak verteld.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 06 May 2021

Wij adviseren de binnenzool uit de schoen te halen en daar de voet op te zetten. Meer info kan je halen uit de inleiding van de training hv https://leden.voetentraining.nl/resources/hallux-valgus/inleiding-hallux-valgus/pasvorm-checken-2

Francine
Door

Francine

op 22 Feb 2024

Zever ,onderdeel voet zal pijn doen, na tijdje. Kan er van meespreken nu ontsteking onderkant voet. Meerder keer van boven.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 26 Feb 2024

Wat vervelend dat je zoveel pijn hebt. Je kunt het beste naar een Erkend Voetentrainer gaan om je te laten helpen: https://voetentraining.nl/kaart-locaties-voetentrainers-van-voetentraining/

Reactie plaatsen