Page content

Operatie hallux valgus

Operatie hallux valgus

Een operatie van de hallux valgus is niet altijd nodig. Je kan een scheve teen heel goed behandelen zonder ingrijpende operatie. In dit artikel leg ik uit wanneer je wel en wanneer je niet de scheve teen kan laten opereren. Want als er goede alternatieven zijn, waarom zou je het dan doen?

Operatie hallux valgus

Niet iedere hallux valgus hoeft geopereerd te worden. Zolang het gewricht van de grote teen nog beweeglijk is, is het zinvol om te gaan oefenen. Beter zelfs, want een operatie is niet zomaar even gedaan. Het opereren van de hallux valgus is niet alleen een lastige ingreep. Het duurt vooral heel lang voordat de voet zich heeft hersteld. Het kan maanden duren voordat je weer fatsoenlijk kan lopen.

Wel opereren

Natuurlijk, als het echt niet anders kan, dan zal je eraan moeten geloven. Je kan de hallux valgus laten opereren bij:

 • Geen beweeglijkheid van het gewricht en je hebt veel pijn waardoor je moeilijk kunt lopen of sporten
 • Ernst van de hallux valgus

operatie hallux valgus

Als jouw hallux valgus er hetzelfde uitziet als het laatste plaatje, dus een “E”, dan is het voor oefenen te laat.

Praktijk operatie hallux valgus

In mijn jarenlange praktijk heb ik veel mensen gezien die geopereerd zijn aan de hallux valgus. Bij niet iedereen heeft de operatie een goed resultaat gehad. Nu heb ik alleen de groep gezien waarbij het niet goed gelukt is en de mensen waarbij het wel gelukt is, komen niet meer in mijn praktijk.

Toch is het oefenen van de spieren altijd waardevol is om een operatie te voorkomen. Zeker als jouw hallux valgus een “B”, “C” of D is.

Niet opereren

Mijn advies is om niet direct te kiezen voor een operatie als:

 • De grote teen nog beweeglijk is. Dus als je de grote teen nog wel kunt bewegen. Je kan dit zelf testen. Bekijk hiervoor onderstaande video
 • Als jouw hallux valgus een “B”, “C” of D is

Luie voetspieren

Bij groepen mensen die niet op schoenen lopen komt de hallux valgus slechts bij 2% van de bevolking voor. Volgens wetenschappers komt dit omdat de vorm van de schoen de tenen in een V-vorm samengedrukt wordt. Daarnaast zorgt dat lopen op schoenen voor luie voetspieren.

Oefenen voetspieren

Met ons online trainingsprogramma helpen we je om je voetspieren sterker te maken. Sterke voetspieren zorgen ervoor dat je grote teen zichzelf weer rechter kan zetten. Door zelf veel te oefenen heb je geen operatie nodig. Als de scheefstand erger is, dus je hebt een hallux valgus “D” moet je langer oefenen dan wanneer je hallux valgus “B” hebt.

Tips voor het kopen van schoenen

 • Koop schoenen van zacht leeroperatie hallux valgus
 • Er mogen geen stiksels over het gewricht van de grote teen lopen. Door de stiksels komt er teveel druk op het gewricht waardoor de slijmbeurs, die net onder de huid zit, extra geïrriteerd kan raken. Vooral mensen met een bunion of knobbel moeten hier op letten.
 • Laat eventueel de schoenmaker je schoen oprekken ter hoogte van het gewricht
 • Koop schoenen die breed genoeg zijn
 • Koop schoenen die niet te spits toelopen

Geen spitse neus

Kijk eens naar de foto’s van de schoenen. Je kan je voorstellen dat de tenen in de linkerschoen minder in elkaar gedrukt worden dan in het rechtervoorbeeld. Voor vrouwen is het lastiger om schoenen of laarzen te vinden die geen spitse neus hebben.

operatie-hallux-valgus

 • Koop ’s middags schoenen. In de loop van de dag zetten je voeten wat uit. Je kunt dan het beste de schoenen passen
 • Koop geen schoenen die te klein zijn

Train je voetspieren sterk

Wil jij een operatie voorkomen op latere leeftijd? Misschien is het dan goed om alvast met het trainen van je voetspieren te beginnen. Je het proberen met deze 4 gratis oefeningen.

  Comment Section

  4 reacties op “Operatie hallux valgus


  Door Ing op 15 juni 2020

  Ik heb na de operatie 5 jaar geleden nu. Nog steeds niet al mijn schoenen aan en nog altijd vaak opgelost gewollen!
  Uiteindelijk steunzolen maar helpt niet, botvergroeing , ik raad het iedereen af!  Door James teunisse op 4 februari 2019

  Ik ben 12 december geopereerd aan mij linke voet nu heb een dikke rode voet.


  Door Pine Berg op 6 februari 2019

  Beste James, Heel vervelend dat de voet dik en rood is. ik stel voor dat u hiervoor contact opneemt met uw behandeld arts

  Plaats een reactie


  *