Een platvoet, ook wel pes planus genoemd, heeft twee kenmerken: de voet staat plat op de grond en de hiel staat naar binnen. In dit blog gaan we daar dieper op in. Ook lees je hoe het ontstaat en wat je kunt doen als je pijn hebt.
Wat is een platvoet?
Als je een platvoet hebt, rust de hele onderkant van je voet op de grond. Het gebogen gedeelte, aan de onderkant van je voet, is verlaagd. Dit gebogen gedeelte noemen we ook wel de binnenste voetboog (zie afbeelding).
Je ziet ook aan je hiel of je een platvoet hebt. Deze is naar binnen gekanteld. Bij het stellen van de diagnose is het belangrijk naar de hiel te kijken. Staat deze rechtop? Dan heb je geen platvoet. Sommige mensen in Afrikaanse landen hebben een lagere binnenste voetboog, maar geen platvoet.
In de onderstaande video legt Cocky Hoogeveen dit verschil duidelijk uit.
Hoe ontstaan platvoeten?
Sommige mensen hebben aangeboren platvoeten. Deze verbeteren wanneer ze ouder worden, maar dat gebeurt niet altijd. Lees hier meer.
Andere oorzaken van platvoeten:
- Verzwakte spieren en pezen: de binnenste voetboog heeft minder steun en kan inzakken.
- Blessure aan de voet: als de binnenste voetboog schade oploopt, kan deze inzakken.
- Overgewicht: de binnenste voetboog zakt in doordat er extra gewicht op komt.
- Artritis: sommige vormen tasten de voetgewrichten aan waardoor je platvoeten kunt krijgen.
- Neurologische aandoeningen: spierdystrofie kan de voetspieren verzwakken, met als gevolg dat de binnenste voetboog instort.
- Schoenen met hakken: de binnenste voetbogen kunnen instorten wanneer het lichaamsgewicht ongelijk is verdeeld over de voeten.
Hoeveel Nederlanders hebben platvoeten?
Het exacte aantal Nederlanders met platvoeten is moeilijk vast te stellen, omdat niet iedereen met platvoeten naar de dokter gaat. Maar platvoeten komen veel voor. Naar schatting heeft 20 procent van de Nederlandse bevolking platvoeten. Dat zijn dus miljoenen mensen.
Is het erg om platvoeten te hebben?
Nee, het is niet erg om platvoeten te hebben. Sommige mensen merken het niet eens. Platvoeten zijn wel een probleem als je pijn krijgt in je knieën, heupen of rug. Of als je voeten snel vermoeid raken wanneer je staat of loopt.
Wat doe je tegen pijn door platvoeten?
Als je pijn hebt vanwege je platvoeten, is het belangrijk je voeten te oefenen. Met oefeningen krijg je sterke, soepele voeten met een goede conditie. Pijn in de enkels, knieën, heupen of rug kan daardoor ook verdwijnen.
Doe mee met de Online Training Platvoeten
Heb jij platvoeten en wil je jouw voeten sterk en soepel maken? Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning hebben de Online Training Platvoeten gemaakt. Klik hier voor meer informatie.