Ik heb reuma en een hallux valgus. Kan ik dan mijn voeten oefenen?
Hallux valgus en reuma: oefeningen
Scheve grote teen
Cocky Hoogeveen
Scheve grote teen
06/01/2018
3 min
0

Hallux valgus en reuma: oefeningen

06/01/2018
3 min
0

Hallux valgus en reuma. Een vervelende, pijnlijke combinatie. Wat kun je doen als je een hallux valgus en reuma hebt? Of klauwtenen en hamertenen in combinatie met reuma? Dat lees je in dit blog. We geven de oefeningen die je kan doen.

Hallux valgus en reuma

Wat betekent reuma voor je voet? Vaak gaat reuma zitten in gewrichten tussen de middenvoetsbeentjes en de tenen. Bijvoorbeeld in het gewricht van grote teen.

Alle voetaandoeningen komen ook voor bij reuma. Bijvoorbeeld een scheve grote teen, de hallux valgus. Bij een hallux valgus staat de grote teen in een dwangstand. Dit veroorzaakt voetklachten, zoals: pijn en een verminderde beweeglijkheid in de diverse voetgewrichten. Bij klauwtenen en hamertenen staan tenen eveneens in een dwangstand en gaat het lopen daardoor moeilijker. Je voelt pijn bij elke stap. Je wilt je voeten gaan oefenen, maar kan dat ook bij reuma en welke oefeningen kan je dan doen?

Wees voorzichtig met reuma

Reuma komt en gaat in vlagen. In een actieve periode raden we je af je voeten te trainen. Je hebt immers al een irritatie aan je gewrichten. In een niet-actief stadium kun je wel veel doen. Wel is het belangrijk dit met liefde te doen. Begin rustig aan en wacht de reactie van je voet af. Doet het pijn? Ga dan nog voorzichter te werk. Forceer niets.

Oefening spikeballetjevoetentraining-scheve-teen

De oefening met het spikeballetje raden we altijd aan bij een hallux valgus. Het is ook een goede oefening als je reuma hebt, maar geen hallux valgus. Bij het rollen met het balletje worden je zenuwen en de doorbloeding aangezet. Ook stimuleert het de spierpompwerking, waardoor het vocht in je voet weg gepompt wordt door de spierpompfunctie. Na deze oefening zal het bewegen van je voet gemakkelijker zijn en zal je waarschijnlijk minder pijn hebben.

Dit kan je doen:

Stap 1: verdeel de lengte van je voet in 3’en. Onder ieder deel rol je 10 keer met het balletje. Doe dit vanaf de hak tot net voor de tenen.

Stap 2: verdeel de breedte van je voet in 3’en. Onder ieder deel duw je 10 keer met het balletje alsof je een luchtbed oppompt.

Stap 3: verdeel je hak in 4’en. Net zoals bij stap 3 duw je onder ieder deel 10 keer met het balletje alsof je een luchtbed oppompt.

Stap 4: leg het balletje net voor je tenen, waardoor ze naar beneden buigen. Duw 10 keer met je voet onder het balletje alsof je een luchtbed oppompt.

Vind je de stekels van het balletje vervelend? Dan kun je ook een foamroller nemen tijdens deze oefening.

Massage hallux valgus, klauwtenen en hamertenen

Om je voet losser te maken is het belangrijk deze regelmatig te masseren. Masseer uitgebreid tussen de middenvoetsbeentjes en de gewrichten aan de bovenkant en onderkant van je voet. Zodra het pijn doet, stop je ermee. Pijn is de leidraad voor hoe vaak en hoelang je de voetmassage kunt volhouden.

Rekoefeningen

Rekoefeningen zijn ook belangrijk als je een hallux valgus, klauwtenen of hamertenen hebt. Hierdoor krijg je meer beweging in de gewrichten van de voet. Pak het eerste kootje van je klauwteen of hamerteen beet en trek er een beetje aan. Beweeg hem daarna zonder te rekken voorzichtig terug. Begin daarna aan het volgende kootje en werk vervolgens je andere tenen rustig af. Masseer je voeten wel eerst voordat je de rekoefeningen gaat uitvoeren, zodat je een betere doorbloeding hebt en je weefsel zachter is.

Hallux valgus en reuma rekoefening

Als je last hebt van reuma is het ronddraaien van de hallux valgus te pijnlijk. Wel kun je deze rekoefening doen:

  • Pak je middenvoetsbeentje beet bij het teengewricht
  • Pak met je andere hand het eerste kootje van de grote teen beet
  • Rek het kootje uit en beweeg hem rustig van je 2de teen af
  • Breng het kootje zonder te rekken weer terug

Doe dit een paar keer.

Teenspreider

Na het masseren en oprekken kun je een teenspreider gebruiken. Een hallux valgus, klauwtenen en hamertenen houd je dan in de juiste stand. Het is dus een prima aanvulling op de voorgaande oefeningen. Als je een teenspreider draagt, kun je beter geen schoenen aan doen. Anders hebben je tenen onvoldoende ruimte.

De neus van de meeste schoenen is spits en daardoor worden de tenen bij elkaar gedrukt. Draag de teenspreider dus binnenshuis en terwijl je loopt op blote voeten. Bij reuma kan je echter last hebben van de onderkant van je voeten. In dat geval raden wij je aan een minimalistische slof te gebruiken. In zo’n slof heeft de teenspreider genoeg ruimte. Ook heeft een minimalistische slof een dikke onderlaag, die voor comfort zal zorgen tijdens het lopen.

Stap voor stap

Doe alles stap voor stap. Reuma heb je vermoedelijk al een lange tijd, dus het is onnodig om te gaan haasten. Ga pas verder met de oefeningen als je weet hoe je voet erop reageert. Heb je ook last van een hallux valgus? Download dan onze 4 gratis oefeningen die je kunnen helpen de pijn in je voet te verminderen en de beweeglijkheid te stimuleren.

Reacties
Categorieën