Tenen moeten lang zijn voor een goede balans en houding
Waarom is het goed lange tenen te hebben?
hamertenen
Eline van den Hout
hamertenen
06/29/2020
1 min
0

Waarom is het goed lange tenen te hebben?

06/29/2020
1 min
0

Tenen zijn belangrijk voor je balans. Daarom is het goed als je lange tenen hebt. We worden allemaal geboren met mooie, lange tenen. Maar bij velen van ons verkorten ze naarmate we ouder worden; ze staan krommer. Dit is nadelig voor je balans, je manier van lopen en je houding. Hoe dat precies zit leggen we uit in dit artikel.

Tenen en spieren

Je tenen zijn een verlenging van je middenvoetsbeentjes en maken je voet langer. Hoe langer je voet is, hoe steviger je staat. In de voet zitten 21 spieren en 15 daarvan zitten vast aan je tenen. Om ze mooi en lang te houden moet er een evenwichtige spierbalans zijn.

Je hebt 2 soorten spieren in je tenen: spieren die ze optrekken en spieren die ze naar beneden trekken, zie afbeelding 1. Voor een evenwichtige balans moeten deze spieren allemaal even hard werken. Als dat niet gebeurt, verandert de stand van je tenen. Wanneer de spieren bovenop te hard werken, kun je bijvoorbeeld klauw- en hamertenen krijgen, zie afbeelding 2. Hierdoor verkleint het steunvlak van je voet..

tenen

Afbeelding 1: de spieren die je tenen naar beneden en naar boven trekken.

tenen

Afbeelding 2: hamertenen. Doordat de tenen krom staan, zijn ze korter en heeft deze voet een kleiner steunvlak.

Te klein steunvlak

Als het steunvlak onder je voet verkleint, verslechtert je balans. Dit heeft een nadelig effect voor de manier waarop je loopt. Je wikkelt minder goed af. Daardoor krijg je nog meer voetklachten en zelfs houdingsklachten.

Samengevat: lange tenen heb je nodig zodat je steviger staat. Als je steviger staat is je balans beter en loop je beter. Je houding heeft hier ook profijt van.

Lange tenen terugkrijgen?

Herken je jezelf in de bovengenoemde situatie en wil je hier iets tegen doen? Met de Online Training Klauw- en Hamertenen ga je ermee aan de slag. Het doel van de training is om weer gezonde, lange, rechte tenen te krijgen.

Wil je weten of trainen wat voor jou is? Download dan alvast de 4 gratis oefeningen voor klauw- en hamertenen. Een mooie kennismaking met Voetentraining.

Praten met lotgenoten? Meld je aan voor de Facebookgroep Klauw- en Hamertenen.

Reacties
Categorieën