Fat pad syndroom behandel je met voet- en houdingsoefeningen
Het fat pad syndroom behandel je met voet- en houdingsoefeningen
20 september 2021 
3 min. leestijd

Het fat pad syndroom behandel je met voet- en houdingsoefeningen

Fat pad syndroom behandel je met behulp van voet- en houdingsoefeningen. Het vetkussen onder je voorvoet is naar voren geschoven. Met behulp van oefeningen kan dit weer naar achteren verplaatsen. Op deze pagina leggen we uit hoe. En we geven ook een goede oefening!

Wat is de functie van het vetkussen onder de voorvoet?

Het vetkussen onder de voorvoet heeft een dempende functie. Als we staan, lopen en rennen vangt het vetkussen de krachten op die terechtkomen op de onderkant van onze voet. Het is dus de schokbreker van de voet.

fat pad syndroom

Bij een baby zie je doorgaans een mooi vetkussen onder de voorvoet.

Wat is het fat pad syndroom?

Als je last hebt van een doorgezakte voorvoet/metatarsalgie kan het vetkussen naar voren schuiven of dunner worden. Dit heet het fat pad syndroom. Je hebt het gevoel dat je op je botjes loopt en je voorvoet kan branderig aanvoelen.

Hoe ontstaat een verschuiving van het vetkussen? Dit ontstaat door een spierdisbalans en een standsverandering van gewrichten. De gewrichten van de tenen en middenvoetsbeentjes zijn overstrekt. Ze staan te diep naar beneden.

fat pad syndroom

Links: vetkussen is intact. Rechts: vetkussen is te dun.

Door deze standsverandering zijn de spieren in de voetzool en boven op de voet uit balans. Deze spierdisbalans en de standsverandering van gewrichten zorgen ervoor dat het vetkussen verschuift of dunner wordt.

Fat pad syndroom behandelen

Als jouw vetkussen is opgeschoven, kun je dit met behulp van oefeningen naar achteren verplaatsen. Hoe werkt dit precies?

Met behulp van oefeningen verandert de stand van de gewrichten van de middenvoetsbeentjes en de tenen. Ze raken minder overstrekt. Hierdoor neemt ook de spierdisbalans af. Als de gewrichten weer goed staan en spieren weer werken zoals ze moeten werken, wordt de druk onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes minder.

Ook kunnen de spieren in de bal van de voet, die zijn verweven met het vetkussen, meer aanspannen. Dit beïnvloedt de locatie van het vetkussen. Door deze spieractiviteit wordt het vetkussen op de juiste plaats getrokken.

Vetkamers zijn kapot

Zijn jouw vetkamers kapot? Dan kan het vetkussen niet terugkomen. Maar je kunt nog steeds de pijn verminderen door te oefenen. Als je regelmatig oefent, verandert de stand van de gewrichten in de tenen en middenvoetsbeentjes. Ook de spierdisbalans zal zich herstellen. Daarnaast verandert je manier van staan en lopen, waardoor er minder druk komt onder de voorvoet.  Als de voorvoet dan toch nog vraagt om demping, kan je in je schoen een extra dempende laag leggen, bijvoorbeeld een gelkussentje.

Oefening fat pad syndroom: vetkussen onder de voorvoet stimuleren

Doel van de oefening: met deze oefening stimuleer je de doorbloeding van het gebied van het vetkussen en de zenuwen in de huid van de voetzool.

Uitvoering

Stap 1 – Leg het rechter onderbeen over het linker bovenbeen

fat pad syndroom

Stap 2 – Masseer de bal van de voet, van boven naar beneden of van links naar rechts.

fat pad syndroom

fat pad syndroom

fat pad syndroom

Stap 3 – Doe de oefening 1 minuut.

Tip: Gebruik een massagehoutje. Dit is minder belastend voor je handen.

fat pad syndroom

Zo masseer je met het massagehoutje

fat pad syndroom

Wanneer doe je de oefening verkeerd?

  • Als je pijn krijgt tijdens het masseren of na afloop. Dan doe je het te hard. Doe het de volgende keer wat rustiger.

Extra tip:

Voelt het branderig aan na het masseren? Gebruik dan de volgende keer een beetje massageolie of bodylotion.

Gratis oefeningen doorgezakte voorvoet

Wil jij nog meer oefeningen doen tegen je fat pad syndroom en je doorgezakte voorvoet? Download dan onze 4 gratis oefeningen. Succes met oefenen!

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen