Ik heb last van hielspoor. Moet ik voetoefeningen doen? Wat helpt bij pijn?
Hielspoor rek oefeningen

Hielspoor oefeningen. Zodra je opstaat voel je die nare pijn onder je hiel al. Bij Voetentraining hebben we daarom een hielspoor ochtendritueel voor je samengesteld. Zou jij onze proefpersoon willen worden? We zijn namelijk erg benieuwd naar de ervaringen die mensen hebben met deze hielspoor oefeningen. Wel zul je hiervoor 5 minuten eerder moeten opstaan.

Wat is hielspoor?

Wat is hielspoor? Dat zullen we in het kort uitleggen. Als je hielspoor hebt, is het weefsel rondom de gehele peesplaat geïrriteerd, maar de meeste pijn in de voet voel je bij de aanhechting, ofwel je hiel. Als je hielspoor hebt, kun je ook last krijgen van alle spieren die met de peesplaat in verbinding staan. Elke spier staat in verbinding met andere spieren.

Verbinding

De spieren onder je voet staan in verbinding met je kuitspieren en deze staan weer in verbinding met de spieren aan de achterkant van je bovenbeen. Zo’n spierketen stopt niet in je bovenbeen maar gaat ook verder in je rug. Kortom bij een hielspoor zijn veel meer spieren betrokken dan alleen de spieren in de voet.

Hielspoor rek oefeningen

Tijdens het hielspoor ochtendritueel betrekken we daarom niet alleen je voeten bij de oefening, maar ook de rest van je lichaam. Want als je de andere spieren in de spierketen losser maakt, zal dat altijd effect hebben op de spieren onder de voet.

Hieronder leggen we de oefening stap voor stap uit:

Stap 1: Zodra je wakker wordt, rek je je helemaal uit

Richt je je aandacht op je voeten. Maak je benen langer door je hakken langer te maken, daarna maak je je benen langer waarbij je dit combineert met de tenen. Je legt dus afwisselend de nadruk op de achterzijde van je benen en de voorzijde van de benen. Doe dit tien keer achter elkaar. In het begin doe je dit rustig, je bent immers net wakker, daarna probeer je het steeds wat verder te komen. Krijg je kramp? Doe dan rustiger aan.

Stap 2: Ga op de rand van je bed zitten, zet je voeten rustig op de grond

Rek eerst de spieren aan de zijkant van je lichaam goed op. Als het goed is voel je het helemaal trekken. Doe dit 10 keer links en 10 keer rechts. Zo komt er meer beweging in je lichaam.

Rek nu de voorkant van het lichaam en daarna de achterzijde van het lichaaam. Doe dit 10 keer. Blijf rustig in- en uitademen. Adem in bij het rekken en adem uit bij de ontspanning

Stap 3: Blijf rekken

Bij deze oefening ga je van linksonder naar rechtsboven. Dus met de armen ga je van de buitenkant van je linkervoet naar helemaal uitgerekt naar rechts boven, je maakt een diagonaal. Doe dit 10 keer. En ga daarna van rechtsonder naar linksboven. Houd je voeten op de grond. Vergeet de ademhaling niet. Als je je uitrekt, adem je in en bij de ontspanning adem je uit.

Daarna kan de dag beginnen en ga je, als laatste oefening, verend lopen naar bijvoorbeeld de badkamer. Hierbij heb je geen druk op je hak. Je beweegt voornamelijk je kuiten en onderbenen.

Hielspoor oefeningen proefpersonen gezocht

Wij zijn opzoek naar mensen die dit 2 weken willen proberen. Heb jij hielspoor en ben je geïnteresseerd in dit ochtendritueel? Doe dan vooral mee. We zijn erg benieuwd naar je ervaringen. Deze kun je e-mailen naar info@voetentraining.nl

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Reactie plaatsen