Heb je er wel eens op gelet hoeveel mensen in jouw (sport)les een hallux valgus hebben? Misschien niet als ze altijd schoenen aan hebben. Doe eens een gedeelte van je les op blote voeten en kijk hoeveel scheve grote tenen er zijn.
Scheve grote tenen in je groep
Als er eenmaal een (lichte) scheve teen is, dan is de kans heel groot dat deze steeds erger wordt. Vaak gaan mensen pas wat doen als ze klachten krijgen. Maar hoe eerder je met voetoefeningen begint hoe beter.
Waarom behandelen?
Tussen de spieren rondom het grote teen (m. Adductor hallucis, m. Abductor hallucis, m. Flexor hallucis brevis, m. Flexor hallucis longus, m. Extensor hallucis brevis en m. Extensor hallucis longus) bestaat een precair evenwicht in trekkracht en -richting. Als om welke reden dan ook de grote teen in de richting van de tweede teen komt te staan, zijn de spieren onvoldoende in staat om het gewricht te stabiliseren. Door de scheefstand zal de trekrichting van de spieren veranderen waardoor de scheefstand toeneemt.
Scheve grote teen moet recht staan
Veel mensen realiseren zich niet dat hun grote teen recht hoort te staan. Een rechte grote teen zorgt voor een stabiele en krachtige afzet. Het zal je daarom niet verbazen dat een hallux valgus ook kan leiden tot klachten in de voetboog en hoger in de keten: knie, heup, lage rug.
Als je cursisten hun schoenen uit hebben laat ze dan ook eens op 1 been staan. Kijk of degenen met een hallux valgus vaker instabiel in de knie zijn of een X-beenstand hebben dan mensen zonder hallux valgus.
Trekkracht van de spieren
Het is dus belangrijk om met o.a. met voetentraining de trekkracht en –richting van deze spieren te beïnvloeden, zodat de teen recht(er) komt te staan en de hele voet stabieler wordt.
Bekijk tot slot dit animatie filmpje maar eens over het verloop van trekkracht van de spieren bij een hallux valgus.