Vallen voorkom je met oefeningen op blote voeten
03 oktober 2022 
0 min. leestijd

"Laat ouderen eens op blote voeten oefeningen doen"

Hoe voorkom je vallen? Door oefeningen te doen op blote voeten. Het is de week van de valpreventie. Vanochtend verscheen er een bericht op NOS waarin staat dat het aantal doden door een val is verdubbeld. Cocky Hoogeveen deelt haar reactie.

Hoe voorkom je vallen?

“Laat ouderen eens op blote voeten oefeningen doen. Dan lopen ze veel stabieler en is de kans op vallen een stuk kleiner”, aldus Cocky Hoogeveen.

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval (bron Veiligheid NL). De gevolgen van een val zijn enorm. Een ouder iemand die valt en letsel oploopt, heeft zorg nodig. En kan soms niet meer thuis blijven wonen. Hierdoor verliest deze oudere zijn of haar zelfstandigheid en zal dus naar een verzorgingstehuis moeten. Met alle narigheid en kosten van dien.

Week van de Valpreventie

Cocky Hoogeveen: “Heel goed dat ook zorgpersoneel aandacht krijgt voor valpreventie. Maar wat mij opvalt, bij de Week van de valpreventie wordt het belangrijkste vergeten: de voeten! Het fundament van ons lichaam. 

Elke vijf minuten belandt iemand op de eerste hulp na een val. Dat kan toch anders? Loop eens op blote voeten, dan sta je veel steviger en train je ook nog eens je voetspieren. “

Eerder deelde Cocky een aantal oefeningen voor valpreventie. Je vindt ze hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen