Diabetes 2 en pijnlijke voeten: een veelvoorkomende combinatie. Diabetes 2 en pijnlijke voeten gaan vaak samen. Daarom houden we ons bij Voetentraining ook bezig met mensen die deze ziekte hebben. Wat zijn de meest voorkomende voetklachten bij diabetes 2 en wat kun je er tegen doen?
Diabetes 2 en pijnlijke voeten
Enige tijd geleden gaf ik een workshop aan mensen met diabetes 2. Ik schrok erg van de voetklachten die er waren. Hamertenen, klauwtenen, hallux valgus, overbelaste voorvoeten en ga zo maar door. Verder waren er mensen aanwezig die al lange tijd pijnlijke voeten hadden, ook al voordat ze diabetes kregen. Het werd mij ook toen maar al te duidelijk dat het belangrijk is om vroeg met het trainen van je voeten te beginnen. Hoe eerder hoe beter. Als de klachten er eenmaal zijn is het veel lastiger deze terug te draaien.
Stoornissen in zenuwen en gewrichten
De voetproblemen die vaak voorkomen bij mensen met diabetes 2 worden veroorzaakt door:
stoornissen in de zenuwen
stoornissen in de gewrichten van de voeten
Eerst de stoornissen in de zenuwen. De zenuwen zorgen ervoor dat je voelt waar je staat, hoe je loopt, dat je een goede afwikkeling hebt, et cetera. Als de zenuwen verstoord zijn, voel je bijvoorbeeld minder pijn en heb je het minder snel door als je wondjes hebt.Dit kan gevaarlijk zijn en klachten kunnen daardoor erger worden.
Pijnlijke voeten
Het tegenovergestelde komt ook voor. Je hebt dan bijvoorbeeld bij slechts een enkele aanraking al pijn of een branderig gevoel. Of je hebt het gevoel dat je op watten loopt. Je valt hierdoor sneller, je gaat op een andere manier afwikkelen met uiteindelijk een overbelaste (voor)voet tot gevolg. Als je voorvoet overbelast is dan zal de mooie vetlaag, de vetpolstering, dunner worden. Hierdoor verdwijnt de demping van je voet, krijg je eelt en zeer pijnlijke voeten. Het lijkt dan net alsof je op je botjes loopt.
Hamertenen en klauwtenen
Als er stoornissen zijn in de gewrichten van de voeten kunnen hamertenen ontstaan. Normaal gesproken gebruik je ook je tenen om je evenwicht te bewaren en stabiel te kunnen staan. Maar als je teen gewrichten minder beweeglijk zijn dan passen deze zich minder goed aan aan de onderlaag. Als je ook je grote teen minder goed kunt bewegen dan kun je je voeten minder makkelijk naar voren plaatsen. Hierdoor kan je voet holler worden. Vervolgens gaat het afwikkelen minder gemakkelijk, waardoor de voorvoet overbelast raakt met hamer en klauwtenen tot gevolg.
Voetklachten tegengaan of voorkomen
De bovengenoemde klachten kun je voorkomen of verminderen als je je voeten traint. Om voetklachten tegen te gaan is het belangrijk om een soepele afwikkeling te hebben. Door regelmatig je voeten te trainen kun je dit bereiken. Probeer de voetzenuwen zoveel mogelijk te stimuleren. Dit kun je doen door ze te masseren en de huid losser te maken. Pas wel op met wondjes. Ook de oefening met het balletje is zeer geschikt. Verder is het van belang geschikt schoeisel te dragen. Dus geen hele stevige schoenen die je voeten opsluiten, maar goede passende schoenen van zacht leer.
Download onze 4 gratis oefeningen
Op dit moment hebben we geen specifieke training voor mensen met diabetes 2 en voetklachten. Wel kun je de 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus downloaden. Hier zitten zeer geschikte oefeningen bij die de pijn in je voeten zullen verlichten. Het is een goede kennismaking met het trainen van je voeten.