Zonder schoenen lopen is beter voor je voeten. Dat blijkt uit onderzoek onder mensen die op blote voeten lopen. De voeten van `blote voeten’ lopers zijn vergeleken met mensen die wel schoenen dragen. Het blijkt dat de `blote voeten’ lopers veel minder druk onder hiel en de voorvoet hebben. Eerder schreef ik dat ‚normale’ voeten in de westerse wereld alleen nog voorkomen bij baby`s. Zodra je schoenen aantrekt, veranderen je voeten. (Lees hier: Wat zijn normale voeten?). Toch is het interessant om te weten hoe voeten zich gedragen als ze niet ingepakt zijn in schoenen.
Wie loopt nog zijn hele leven op blote voeten?
Hoe kunnen we te weten komen hoe de normale voet er uit hoort te zien? Waar loopt men van jongs af nog op blote voeten? Vooral in afgelegen plattelandsgebieden in ontwikkelingslanden lopen mensen op blote voeten. En dat worden er steeds minder. Op blote voeten lopen wordt immers gezien als armoede. Iemand heeft het geld niet om schoenen te kopen.
Zonder schoenen lopen is onderzocht
De wetenschapper Hoffman onderzocht al lang geleden (1906) 186 paar voeten van mensen die zonder schoenen liepen. Hij stelde de volgende kenmerken van een normale voet vast (Er bleek overigens geen verschil in deze kenmerken tussen verschillende etnische groepen):
Het breedste gedeelte van de voet is van het puntje van de kleine teen dwars over naar de basis van de grote teen.
De tenen staat in lijn met de middenvoetsbeentjes
In stand en belast worden het gedeelte van de voet bij de tenen breder
Dit geldt het meest voor de grote teen, waardoor een behoorlijke ruimte tussen de grote en 2e teen ontstaat.
Het wijder af komen te staan van de grote teen helpt de voet de juiste stand te houden die nodig is voor een goede afwikkeling.
Verschillen met en zonder schoen
Andere onderzoeken die de verschillen tussen geschoeide en ongeschoeide voeten onderzochten, concluderen het volgende:
De voetboog hoogte (platvoeten of niet): hier zit wel verschil tussen etnische groepen die op blote groepen. De ene groep heeft plattere voeten dan de ander. Binnen de groep is er weinig variatie. Terwijl bij mensen met schoenen een grotere variatie te zien is in plat-en holvoeten.
Scheefstand van de grote teen: komt nauwelijks voor bij ongeschoeide populaties.
Voetdruk onder de voet
Onderzoek in India
Het onderzoeksteam van een zekere D’Aout is naar India gegaan om Indiërs die hun hele leven al op blote voeten liepen, te vergelijken met Indiërs die in hun dagelijks leven buitenshuis op schoenen lopen, maar in hun jeugd en binnenshuis op blote voeten. [caption id="attachment_200710" align="alignnone" width="1024"] Voorbeelden van voeten van de proefpersonen. Links: man blootsvoets; midden vrouw blootsvoets; rechts deels geschoeide vrouw Bron: D’Aout et al, 2009[/caption] Het onderzoeksteam van D’Aout vergeleek ook de voetafdrukken van verschillende groepen. Dat is terug te zien op de afbeelding hieronder. [caption id="attachment_200711" align="aligncenter" width="575"]Gemiddelde digitale dynamische voetdrukmetingen van de 3 groepen. Bron: D’Aout et al, 2009[/caption] En zo kan je deze afbeelding lezen: BI = Indiërs die hun hele leven al op blote voeten liepen SI= Indiërs die in hun dagelijks leven buitenshuis op schoenen lopen, maar in hun jeugd en binnenshuis op blote voeten W= Mensen die hun hele leven op schoenen lopen.
Minder druk onder hiel
Eén van de belangrijkste bevindingen van dit onderzoek is dat blootsvoets Indiërs (BI) veel minder druk onder hiel en de voorvoet hebben in vergelijking met geschoeide Indiërs en westerlingen (zie afbeelding). Voorvoetklachten is een veel voorkomende probleem bij mensen die op schoenen lopen. Bij blootsvoets Indiërs is meer druk zichtbaar in de middenvoet t.o.v. geschoeide Indiërs (SI) en het verschil is nog groter in vergelijking met mensen die op schoenen lopen. (W). Lopen op blote voeten verandert dus de manier waarop je loopt (gangbeeld). Kenmerken zijn:
Vlakkere voetplaatsing bij landing
Kleinere stappen
Meer gebogen knieën
Meer voorvoetspreiding bij landing
Meer invering van de gehele voet
Zonder schoenen lopen is beter voor je voeten
De afwijkende vorm en functioneren van de geschoeide voet in vergelijking met blootsvoets populatie hangt waarschijnlijk met voetklachten samen. Dus je kan concluderen dat lopen zonder schoenen beter is voor je voeten. Maar hoe dit kan is nog onbekend. Daar heeft de wetenschap nog geen antwoord op.