Page content

Metatarsalgie, wat is dat?

Metatarsalgie. Wat is dat? Metatarsalgie, spreidvoet, doorgezakte voet: het heeft allemaal met elkaar te maken. Veel mensen die hier last van hebben, voelen pijn in de voorvoet tijdens het wandelen. In dit blog gaan we uitgebreid in op wat deze voetklachten inhouden, hoe ze ontstaan en wat je eraan kunt doen.

Metatarsalgie, wat is dat?

Als je last hebt van metatarsalgie heb je pijn in de metatarsalia. Een ander woord voor middenvoetsbeentjes. Deze aandoening wordt ook wel doorgezakte (voor)voet genoemd. Hoe ontstaat dit? De voet heeft normaal gespreken 3 steunpunten: de hak, het 5e teengewricht en het 1e teengewricht.

Als je op deze steunpunten staat heeft je voet 3 voetbogen: de middenboog (van voor naar achter), de buitenboog (ook van voor naar achter) en de voorvoetboog (van links naar rechts). Bij metatarsalgie heb je geen boog meer aan de voorkant. De middelste drie middenvoetsbeentje zijn naar beneden gezakt, waardoor de boog zich niet meer vormt. Hierdoor wordt tevens voorvoet breder, wat we ook wel spreidvoet noemen.

Doorgezakte voet

Als je voorste (dwarse) voetboog intact is, zorgen je voetspieren voor vering om de druk van het lopen op te vangen. Is deze vering er niet meer, dan ga je steunen op je botjes. Dit heeft eelt en eeltpitten tot gevolg. Je kunt ook niet zo ver meer lopen, omdat je pijn krijgt.

Vaak krijg je het idee dat je loopt op je botjes. De vetpolstering, die je altijd ziet bij babyvoetjes, is verdwenen. Je hebt dus geen dempende laag meer onder je voeten. Hierdoor ontstaat er teveel druk op de gewrichtjes met klauwtenen als gevolg en een moeizame afwikkeling van de voet.

Steunzolen

Veel mensen gaan hun heil zoeken in schoenen met demping of steunzolen. Daar is uiteraard niets mis mee, maar je kunt je afvragen wat de oorzaak is van je doorgezakte voet en of je er iets aan kunt doen. Voetentraining gaat altijd voor dat laatste. Door je voeten actief te trainen kun je voetklachten verminderen.

Metatarsalgie oefeningen

Wat kun je doen tegen spreidvoet, doorgezakte voet of metatarsalgie? Het is allereerst belangrijk beweeglijkheid in alle gewrichten te houden. Begin met onze 4 gratis oefeningen. Door de oefening met het balletje te doen, stimuleer je de doorbloeding, maak je je gewrichten losser en kun je je spieren gemakkelijker bewegen. Heb je last van klauwtenen? Dan kun je deze rechter maken door onder andere je tenen te masseren en in de goede stand te zetten.

4 gratis oefeningen

De 4e oefening van de 4 gratis oefeningen is zeer nuttig. Hiermee maak je handmatig de boog van de voorvoet, zodat de voorvoet losser wordt en er bloed doorheen gaat stromen. Download vooral onze 4 gratis oefeningen als je last hebt van een doorgezakte voet, spreidvoet en metatarsalgie. Een doelgerichte training om metatarsalgie aan te pakken is in de maak. Als je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, mail dan naar info@voetentraining.nl. We helpen je graag van je metatarsalgie af!

  Comment Section

  22 reacties op “Metatarsalgie, wat is dat?


  Door Paulien op 5 mei 2019

  Hallo, ik heb ernstige HF loop al heel lang op steunzolen, links geopereerd met onvoldoende resultaat, veel last van voorvoet.
  Ben erg blij met jullie programma en inspirerende tips.
  In stand nog geen verbetering wel minder pijn en kan al een beetje op blote voeten lopen.
  Mijn vráag;is tapen verstandig bij hf D en kan een cyste in de knie ontstaan na te snel/veel zonder zolen lopen.(wat ik dus nu niet meer doe)
  Alvast dank voor jullie reactie.
  Groet Paulien


  Door Pine Berg op 8 mei 2019

  Beste Paulien, Dank voor je vraag. Fijn dat de pijn al minder is geworden. Het lopen op blote voeten moet je rustig opvoeren zeker bij een hallux valgus categorie D. Het zeker belangrijk om te gaan tapen, teenspreiders gebruiken of de taping loop. Het is belangrijk dat de kootjes van de grote teen en het middenvoetsbeentje mooi in een lijn liggen. Hierdoor worden de weefselstructuren rond het gewricht weer anders belast en wordt ook het verloop van de spieren rond het gewricht beinvloed. Door de hallux valgus is het looppatroon veranderd en dit kan onder andere klachten geven aan de knieën.


  Door Geerts op 25 mei 2019

  Ik heb toch ook een vraagje. Sinds vorige week heb ik last onderaan mijn voet. Enkele dagen later was het beter. Omdat wij op verlof vertrekken was ik toch langs de dokter geweest en die zei dat ik een stressfractuur heb. Raar want bij mijn vorige stressfractuur had ik veel pijn. Nu niet. Ik moet een speciale schoen dragen drie weken lang met gevolg dat mijn heup en rug overbelast worden. Meestal heb ik pijn bij het opstaan. Eens ik begin te stappen gaat het beter. Ik draag al 5 jaar steunzolen.


  Door Pine Berg op 5 juni 2019

  Beste Paulien,
  Dank voor je vraag over metatarsalgie. Een stressfractuur is zeer pijnlijk op het verloop van het middenvoetbeentje bij druk. Zit het meer naar de bal van de voet dan kan het metarsalgie zijn. Ondanks de steunzolen heb je last. Mogelijk omdat je iets anders hebt gedaan dan voorheen.
  Je kan bij je podoloog of podotherapeut langs om je voet na te laten kijken.
  Voor de langere termijn kun je oefeningen overwegen om de voeten in het algemeen sterker en gezonder te krijgen. We zijn nu een online training voor voorvoet pijn aan het maken.


  Door Nel kap op 27 maart 2019

  Hoe lang duurt de genezing van een metatarsalgie dat vind ik nergens terug gaat het wel over


  Door Yvonne Bontekoning op 1 april 2019

  Beste Nel. Dank voor je reactie op onze bericht over metatarsalgie. Veel metatarsalgie is te genezen. Vaak worden steunzolen aanbevolen, zodat de voorvoet tot rust kan komen. Soms kan je daarna zonder steunzolen verder, maar sommige mensen blijven afhankeljk van steunzolen. Wij zijn voorstander van voetoefeningen om de spieren die de voorvoet in de goede stand moeten houden weer sterker te maken. Een oefenprogramma om de voet weer sterker te maken kost wel tijd.
  Lees ook onze blog over metatarsalgie.


  Door Wim op 23 april 2019

  Ik heb 4 maanden last van mijn voorvoet. Zooltjes, stevige schoenen en voettraining helpen niet. Ik verga van de pijn. De hele dag. Ook kan ik dikwijls niet slapen van de pijn. Is dat normaal bij metatarsalgie?


  Door Cocky Hoogeveen op 24 april 2019

  Beste Wim, Dank voor je reactie ons bericht over metatarsalgie. Ben je ij de huisarts geweest met uw klacht? Heeft hij/zij vastgesteld dat je metatarsalgie hebt? Als je zoveel pijn hebt, ook in rust is dit niet gebruikelijk. Ik stel voor dat je hierover toch nog een keer contact zoekt met je huisarts.


  Door Chris Wellens op 26 februari 2019

  Ik heb lymfoedeem aan mijn linkerbeen sedert 51 jaar. Mijn voet is ook erg gezwollen en ik heb nu een 2-tal jaren erge last van metatarsalgie door een kussen onder mijn voet die alle druk bij het stappen opvangt. Zelfs bij het zitten kan de pijn scherp aanvoelen. Steunzolen brachten geen soelaas. Ben wat radeloos want moet nu nog meer van mijn sociaal leven inbinden. Ik ga in april nogmaals naar een specialist, andere dan wie de zolen voorschreef. Daarbij komt extra pijn in mijn hiel en regelmatig in mijn wreef bovenkant. Wat kan enige pijnvermindering brengen? Het lymfoedeem maakt alles nog ingewikkelder vrees ik.


  Door Cocky Hoogeveen op 4 maart 2019

  Beste Cris. Heel vervelend dat u zo’n last heeft van uw voeten en dat dit u beperkt in uw dagelijkse, sociale leven. Ik kan u alleen goed adviseren wanneer ik u zelf onderzocht heb. Mijn voorstel is dat u na uw bezoek aan de specialist bij mij een afspraak maakt voor een consult, althans als u dit wilt. U kunt daarvoor contact met mij opnemen via cocky@voetentraining.nl


  Door Julie op 28 november 2018

  Kan het komen door een te korte achillespees? Kun je op je 30ste rekoefeningen doen om je achillespees langer te maken?


  Door Yvonne Bontekoning op 30 november 2018

  Beste Julie. Een spreidvoet komt niet door een verkorte achillespees. Wel leidt een verkorte achillespees tot meer druk op de voorvoet, omdat je hiel sneller van de grond komt bij wandelen. Als je al een spreidvoet hebt kan dit klachten geven onder de voorvoet.


  Door Julie op 28 november 2018

  Weet u soms waardoor je spreidvoet krijgt? Kan het door een te korte achillespees? Of net door steunzolen of te stevige zolen? Ik heb er enorm last van en heb sinds m’n 7de tot 18de altijd steunzolen gedregen en “dure” comfortabele schoenen! Heb nooit hoge hakken gedragen of te strak schoeisel! Raar


  Door Yvonne Bontekoning op 30 november 2018

  Beste Julie,
  Een spreidvoet ontstaat omdat onze voeten opgesloten zitten in schoenen. De voorvoet kan dan niet meer in veren (en breder worden) en daarna terug veren. De spieren die dit moeten doen worden dus niet geactiveerd waardoor ze slap worden. Verder speelt mee dat de teenspieren in normale schoenen te weinig doen. Ze staan niet meer vlak op de grond. Dit leidt ook tot een spreidvoet.
  Vaker op vlakke minimalistische schoenen lopen (wel rustig opbouwen) en wat oefeningen voor de voorvoet doen gaat de spreidvoet tegen. Oefening 4 van de 4 gratis oefeningen is een oefeningen voor de voorvoet. Ook staan op onze site blogs en video’s over de spreidvoet en wat je er zelf aan kunt doen.


  Door Dan op 17 november 2018

  Goedendag, hoe kan ik me aanmelden voor oefeningen voor hielspoor, dus geen peesontsteking


  Door Yvonne Bontekoning op 19 november 2018

  Beste Dan, bedankt voor je bericht over metatarsalgie. Begin 2019 komt er een online training uit tegen hielspoor. Maar in dit blog geven we al een aantal oefeningen waar je verder mee kunt komen. Veel succes!


  Door Jasmijn op 16 oktober 2018

  Als ik op de link klik krijg ik oefeningen voor de hallux fagus. Zijn die ook voor dedoorgezakte voorvoet?


  Door Yvonne Bontekoning op 1 november 2018

  Beste Jasmijn,
  Onze 4 gratis oefeningen zijn inderdaad bedoeld voor de hallux valgus. Het is een kennismaking om je het gevoel te laten ervaren dat door het trainen van je voetspieren je pijn in je voeten kan voorkomen. Dus je kan ze prima doen. Maar binnenkort komen we met een nieuwe training, speciaal voor mensen met doorgezakte voorvoeten.


  Door Rob op 22 februari 2019

  Beste Yvonne, wanneer komt de training voor doorgezakte voeten ?


  Door Cocky Hoogeveen op 4 maart 2019

  Beste Rob. Dank voor je interesse in Voetentraining. We gaan deze maand (maart 2019) beginnen met het maken van trainingen voor de andere voetklachten. We hopen dit in het begin van de tweede helft van 2019 klaar te hebben.


  Door Janneke van Dijk op 11 maart 2019

  Hoera! Een training voor de doorgezakte voorvoeten, die ga ik ook weer doen. Ik ben een jaar geleden begonnen met de hallux valgus-training, maar die heeft helaas nog niet alle problemen opgelost. Mijn grote tenen staan wel wat rechter maar mijn voeten, vooral de rechter, zijn meer doorgezakt dan ooit. Soms doe ik uit radeloosheid toch maar weer schoenen aan met de steunzolen er in; dat voelt dan aan als vakantie voor de voeten. Toch willen voeten en ik het nog niet opgeven en willen we stug doorgaan met een volgende training.


  Door Yvonne Bontekoning op 21 maart 2019

  Beste Janneke,
  Dank voor je reactie op het artikel over Metatarsalgie. In de online training voor de hallux valgus worden ook de doorgezakte voorvoeten getraind. O.a. de oefening met het golfballetje. Het is geen probleem om vaker je steunzolen te gebruiken. In combinatie met versterkende oefeningen is dat prima.
  Train je je voeten nog? Geschikt zijn de oefeningen voor de voorvoet, de short foot exercise, oefeningen om de achtervoet rechtop te houden en om baldruk onder de grote teen te generen (module 5 en 6) en de teenspreid oefening.

  Plaats een reactie


  *