Erkend Voetentrainer Odijk/Utrecht helpt jou pijnloos lopen
“Ik kijk naar de mens als geheel: voeten, lichaamshouding én persoon”
10 oktober 2022 
2 min. leestijd

“Ik kijk naar de mens als geheel: voeten, lichaamshouding én persoon”

“Zo heeft iemand nog nooit naar mijn voetklacht gekeken”, krijgt fysio- en manueel therapeut Sonja de Cocq vaak te horen van haar cliënten. Ze is Erkend Voetentrainer sinds mei 2021 en heeft al dertig jaar haar eigen praktijk: Fysio Vrij in Odijk, een dorp vlakbij Utrecht. 

“Kan ik nog wat doen aan mijn voetklacht? Werkt dat wel voor mij? Als cliënten bij mij binnenkomen zit hun hoofd vol met vragen en twijfels. Terecht, want ze hebben al van alles geprobeerd.”

Voetentrainer

"Ik ga weg op mijn voeten"

“Maar als ik de oefening met het balletje met ze doe of de stand van hun bekken verbeter, brengt dat al een grote verandering teweeg. Zelfs tijdens het allereerste consult. ‘Ik voel me gedragen. Ik kwam lopend binnen, maar ik ga weg op mijn voeten’, zei iemand laatst. Prachtig verwoord, want dat is precies wat ik wil bereiken.”

“Ik kijk naar de mens als geheel, dat is de rode draad van mijn behandeling. Ik onderzoek de voeten, lichaamshouding en ik kijk hoe iemand beweegt. Op basis daarvan achterhaal ik de oorzaak van de pijn en adviseer ik welke oefeningen belangrijk zijn om te doen.”

 “Daarnaast heb ik aandacht voor de persoon achter de klacht. Wie ben je? Wat is je verhaal? Hoe sta je in het leven? Ga je snel over je grenzen heen? Als er meer aan de hand is, pas ik mijn behandeling daarop aan. Zo kan ik iemand bieden wat hij op dat moment nodig heeft.” 

Voetentrainer

De aandacht van je gedachten naar je voeten leggen

“Als een cliënt bijvoorbeeld vooral in zijn hoofd zit omdat hij veel piekert, sluit hij zich af voor zijn gevoel. Het is dan heel goed om met Voetentraining te beginnen. Zo verleg je de aandacht van je gedachten naar je voeten, de basis van je lichaam.” 

“Met Voetentraining ontwikkel je het zintuiglijk waarnemen. Hoe sta je nu eigenlijk? Heb je meer druk onder je voorvoeten of je hielbeen? Het gevolg is dat je steviger leert staan en ook emotioneel meer in balans raakt.”

Je kunt de dingen die je leuk vindt weer doen, zoals een wandelingetje in Odijk of een dagje winkelen in Utrecht

“Ook adviseer ik cliënten hoe ze de oefeningen kunnen toepassen in het dagelijks leven. De meeste mensen hebben het druk. Ik vraag naar hun dagritme en wat geschikte momenten zijn om Voetentraining op te pakken. Bijvoorbeeld terwijl je strijkt of wacht op de bus.” 

Regie over je lichaam en je dagelijks leven

“Het mooiste wat ik kan bereiken is wanneer mensen merken dat hun lichaam een herstellend vermogen heeft. Dat ze zich niet hoeven neer te leggen bij slijtage of veroudering.”

Voetentrainer

“Als je de moeite neemt je voeten en houding te trainen, kun je vergeten bewegingen opnieuw ervaren. Je voelt dat je wél op de juiste manier kunt staan en lopen. Zo krijg je weer de regie over je lichaam en je dagelijks leven. Je kunt de dingen die je leuk vindt weer doen, zoals een wandelingetje in Odijk of een dagje winkelen in Utrecht.”

Erkend Voetentrainer bezoeken?

Wil jij Sonja of een Erkend Voetentrainer bij jou in de buurt bezoeken?

Bekijk de kaart. En maak een afspraak. 


Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen