Antwoorden over metatarsalgie
Ik heb zojuist het webinar gevolgd. Ik wil graag jullie training bestellen. Wat is de kortingscode? En waar kan ik de training bestellen?
Je kan de Online Training Metatarsalgie via onderstaande link bestellen. De code is meta. Deze korting loopt morgenavond om 23.59 uur af. Klik hier om van de speciale webinar-aanbieding gebruik te maken.
Ik twijfel of mijn voeten geschikt zijn voor de Online Training Metatarsalgie. Hoe kom ik er achter of dit voor mij goed is?
Stuur een mailtje met informatie over je voetklacht. We reageren altijd snel. Stuur de mail naar info@voetentraining.nl.
Wat heb ik nog meer nodig voor het oefenen en waar kan ik dat kopen?
Voor de Online Training Metatarsalgie heb je nodig:
1) Spike massagebal •
2) Oefenelastiek •
3) Rekbare tape •
4) Wiggen •
5) Optioneel: houten massagekruis ••
Om je oefenmaterialen te bestellen klik je hier.
Wat kan ik verwachten van de training?
Geen pijn meer in je voorvoet •• Beter gevoel in je voeten •• Meer beweeglijkheid in je voeten •• Betere aansturing van je spieren in je voeten •• Voet komt rechter op te staan •• Ingezakte voorvoet/spreidvoet wordt minder •• Klauw- en hamertenen worden minder •• Minder eeltvorming •• Warmere voeten •• Betere doorbloeding •• Je houding verbetert.
Is deze training alleen voor ouderen? Ik ben 30 jaar.
Metatarsalgie komt vanaf ongeveer het dertigste levensjaar bij alle leeftijden voor. De training is voor alle leeftijden geschikt.
Als je regelmatig traint, hoeveel tijd per dag adviseren jullie dan?
De oefeningen doe je 3 à 4 keer per week, reken op 15 tot 20 minuten per keer. De andere dagen oefen je ook door te lopen op minimalistische schoenen. Hoe vaker je oefent, hoe sneller je resultaat boekt.
Hoe lang duurt iedere module?
Met een module ben je 2 tot 3 weken bezig. Er zijn 7 modules.
Wat is een Erkend Voetentrainer?
Een Erkend Voetentrainer is een fysiotherapeut of oefentherapeut die door ons is opgeleid om mensen die de online training metatarsalgie volgen te ondersteunen bij de training. Je kunt daar terecht voor jouw persoonlijke voet- en houdingsonderzoek, advies en aanpassingen van oefeningen aan jouw specifieke situatie.
Op deze kaart kan je zien waar in Nederland de Erkende Voetentrainer te vinden zijn. Je kan een afspraak maken met de Voetentrainer bij jou in de buurt.
Kan ik de online training helemaal zelf doen?
De training is zo gemaakt dat je met behulp van de video’s waarin we de oefeningen allemaal goed uitleggen helemaal zelf kunt doen. Maar door onze ervaring met deelnemers, blijken sommigen het prettig te vinden om bij een fysiotherapeut of oefentherapeut een afspraak te kunnen maken. Dat is helemaal vrijwillig. Om te zorgen voor goede begeleiding leiden we zelf Erkend Voetentrainers op. Deze therapeuten zijn bekend met de online training.
Is het raadzaam om meer op blote voeten te lopen?
Op zich is het goed meer op blote voeten, sokken of op sloffen in huis te lopen. Maar dit raden we pas aan als je geen pijn meer hebt in je voorvoet. We vertellen in de inleiding ook iets over het lopen op minimalistische schoenen en hoe je dat rustig opbouwt. Met blote voeten of minimalistische schoenen ga je je voeten weer meer op een natuurlijk manier gebruiken.
Wat zijn minimalistische schoenen en waar kan ik die bestellen?
Een minimalistische schoen is helemaal vlak. Er is geen hoogteverschil tussen de hoogte van de hak en de tenen. Daarnaast is de zool dun en flexibel, waardoor je voet weer contact heeft met de grond en de voet natuurlijk kan bewegen. Verder is de hak niet verstevigd. De schoen geeft geen steun maar biedt alleen bescherming. Ten slotte heeft de schoen het model van een natuurlijke voet en is hij dus breed bij de tenen. Je kan minimalistische schoenen combineren met het dragen van teenspreiders. Minimalistische schoenen koop je bij: https://www.barefootandmore.nl/ in Arnhem •
http://www.trekbarefoot.nl/ in Amsterdam en in Hoorn •
https://anyonesrunshop.nl/ in Tilburg •
http://www.natuurlijkhardlopen.nl/ in Noordwijk.
Behalve pijn onder de voorvoet heb ik ook een scheve grote teen (hallux valgus). Welke training moet ik dan doen?
We raden dan de online training voor de scheve teen aan. In de training wordt ook aandacht besteed aan de voorvoetpijn en aan het verbeteren van de stand van de gehele voet, naast het recht(er) trainen van de scheve teen. De voorvoetpijn is een gevolg van de scheve teen.
Ik heb voorvoet pijn maar ook een klauw- of hamerteen. Welke training moet ik dan doen?
Voor klauw- en hamertenen hebben we een aparte training. Die raden we aan. Deze training lijkt erg op de training metatarsalgie maar besteedt tevens aandacht aan het platter trainen van de klauw- of hamerteen. Een klauw- of hamerteen is een gevolg van een ingezakte voorvoet. Heb je een klauw- of hamerteen en ook een scheve grote teen, dan raden we de training voor de scheve teen aan.
Ik heb last van mijn rug. Kan ik alle oefeningen dan wel doen?
In de inleiding vertellen we iets over verschillende oefenhoudingen, zodat je je rug zo min mogelijk hoeft te belasten. Je kunt oefeningen dus in verschillende houdingen doen. Maar we raden ook aan oefeningen die vervelend zijn voor je rug korter, minder vaak en meer afgewisseld met andere oefeningen te doen. En gaat het gewoon niet, dan is het niet erg als je een paar oefeningen niet doet. Er blijven genoeg oefeningen over.
Ik ben aan mijn knie geopereerd/heb een nieuwe knie. Kan ik alle oefeningen dan wel doen?
Na een knieoperatie is het altijd goed om even met je behandeld arts/fysiotherapeut te overleggen over wat je wel en niet met je knie mag doen. Bij de online training kun je ook onze Erkend Voetentrainers (fysio- en oefentherapeuten) raadplegen.
Kan en mag je ook trainen als de slijmbeurs ontstoken is?
Ja, dat is geen probleem. Alleen voorzichtig zijn met tapen. Met de tape mag er geen druk komen op de bunion (grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij je grote teen). Vraag anders een consult aan bij de Erkend Voetentrainer. Hij/zij kan je hiermee helpen.
Is de training geschikt voor mensen met reuma?
Mensen met reuma kunnen prima de onlinetraining volgen. In de actieve ontstekingsfase moeten zij voorzichtig zijn. Het gewricht dat door reuma kan natuurlijk niet meer verbeteren. De spieren kunnen wel getraind worden, hierdoor blijft de voet in een zo goed mogelijke conditie.
Vanaf welke module ongeveer kan/moet ik de steunzolen achterwege laten?
In de inleiding vertellen we iets over steunzolen in het algemeen en bij metatarsalgie. Voorlopig blijf je je steunzolen gewoon gebruiken. Eerst moet de voet sterker worden en pijnvrij. Daarna moet je voetstand beter worden door te trainen. Pas na module 5 begin je met het afbouwen van de steunzolen.
Mijn podoloog/podotherapeut zegt dat ik altijd steunzolen moet blijven dragen.
Niet alle podologen of podotherapeuten geloven dat voetentraining echt kan helpen. Zo zijn ze niet opgeleid. En voor iedereen is het effect van trainen ook anders. In de online training besteden we aandacht aan het rustig afbouwen van steunzolen vanaf module 6. Zonder steunzolen door het leven gaan is geen doel op zich. Voor sommigen is een combinatie van steunzolen en oefenen een goede mix. Maar veel mensen kunnen na de online training zonder steunzolen verder.
Is het af te raden om tijdens de trainingsperiode op antipronatie hardloopschoenen te lopen?
Nee, blijf voorlopig op je antipronatie schoenen hardlopen. Het duurt wel even voor je voeten sterk genoeg zijn. Hardlopen is veel grotere belasting dan gewoon lopen. Als je de online training hebt afgerond, is het raadzaam om je hardloopschoenen opnieuw aan te laten meten. Het is overigens niet erg om voor hardloopschoenen antipronatie schoenen te blijven gebruiken. Als je daarnaast je voeten maar blijft trainen.
Moet je het altijd blijven doen?
We adviseren wel wat oefeningen te blijven doen. In de training hebben wij hiervoor ook een trainingsschema gemaakt. Zie het als een onderhoudsdosis.
Hoeveel tijd kost het per training voor 2 voeten?
Omdat we nog zoveel meer op een dag te doen te hebben gaan we uit van 30 minuten voor beide voeten als je twee voeten wilt trainen.
Kan ik de training altijd blijven gebruiken?
Als je de training heb aangeschaft houd je onbeperkt toegang tot de training.
Kan je op vakantie de training tijdelijk onderbreken?
Ja, dat kan. Je kunt ook wat betreft het oefenen even op vakantie en daarna pak je het op waar je was gebleven. Maar je kunt de onlinetraining ook op telefoon of tablet bekijken. Je hebt wel altijd een internetverbinding nodig.
Als je bijvoorbeeld bij module 5 bent, kan je dan niet meer terug naar een eerdere module?
Als je de opbouw van de training volgt ga je niet terug naar een eerdere module. Maar als je bent vergeten hoe een oefening precies gaat, dan kun je die instructievideo wel even terugkijken. Je hebt in elk geval altijd toegang tot eerdere modules.
Verder komen oefeningen uit eerdere modules wel in de meedoen oefensessies terug. Op deze manier zorgen we voor variatie in je dagelijkse oefenprogramma.
Wordt deze online training vergoed door de zorgverzekeraars?
Nee, de training wordt niet vergoed.