Voetentraining webinar veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen tijdens onze webinars

Alle antwoorden 

Vragen na webinar consument HV

Ik heb zojuist het webinar gevolgd en ik wil graag jullie training bestellen. Wat is de kortingscode? En waar kan ik de training bestellen?

Je kan de online training met korting kopen. De code is teen. Deze korting loopt morgenavond om 24.00 uur af. Klik hier

Kan ik de teenspreider ook los kopen?

De teenspreider kan je ook los krijgen. Maar kijk eerst even op de site van Alprovi voor informatie over alle hulpmiddelen. https://www.alprovi.nl/therapie-en-revalidatie/voetentraining/basispakket-oefenmaterialen-voetentraining

Wat heb ik nog meer nodig voor het oefenen en waar kan ik dat kopen?

Voor de Online Training Hallux Valgus heb je nodig:
Een massageballetje/ spikeballetje
Een golfballetje
Een smalle theraband
Medical tape of taping loop
Teenspreiders
Wiggen
We adviseren om (thuis) op minimalistische schoenen te lopen.
Je kunt alles behalve de minimalistische schoenen als een pakket kopen via: https://www.alprovi.nl/therapie-en-revalidatie/voetentraining/basispakket-oefenmaterialen-voetentraining

Wordt de training vergoed door de zorgverzekeraars?

Nee, de training wordt niet vergoed.

Ik loop thuis nu vaak op blote voeten. Maar soms ook op van die Chinese balletschoentjes, in verband met koude voeten of vuile ondergrond. Zijn ze een alternatief voor blote voeten?

Door de puntvormige neus van deze schoentjes zijn deze geen alternatief voor het lopen op blote voeten. Je kan dan beter kiezen voor teensokken.

Is het raadzaam om meer op blote voeten te lopen?

Vanaf module 4 hebben we het over het lopen op blote voeten en minimalistische schoenen en hoe je dat rustig opbouwt. Je gaat zo je voeten weer meer op een natuurlijk manier (vlak op de grond, vrije beweging, tenen weer op de grond en actief) gebruiken.

Is het af te raden om tijdens de trainingsperiode op antipronatie hardloopschoenen te lopen?

Nee, blijf voorlopig op je antipronatie schoenen hardlopen. Het duurt wel even voor je voeten sterk genoeg zijn. Hardlopen is veel grotere belasting dan gewoon lopen. Als je de online training hebt afgerond, is het raadzaam om je hardloopschoenen opnieuw aan te laten meten. Het is overigens niet erg om voor hardloopschoenen antipronatie schoenen te blijven gebruiken. Als je daarnaast je voeten maar blijft trainen.

Vanaf welke module kan/moet ik ongeveer de steunzolen achterwege laten?

Vanaf module 2 raden we aan meer op blote voeten, sokken of sloffen in huis te lopen. In module 3 hebben we het over lopen op minimalistische schoenen en hoe je dat rustig opbouwt. Dan gebruik je ook geen steunzolen.
Vanaf module 7 adviseren wij te adviseren de steunzolen in het dagelijks gebruik af te bouwen. In module 5 en 6 besteden we aandacht aan het recht ophouden van de voet hoe beter dit lukt hoe minder je de steunzool nodig hebt. Het afbouwen raden we aan geleidelijk te doen.

Wat kan ik verwachten van de training?

De volgende resultaten kun je verwachten als je met de onlinetraining regelmatig gaat oefenen.
Grote teen komt recht(er) te staan
Grote teen wordt beweeglijker
Geen pijn meer in je grote teen
Geen pijn meer in je voetboog/voetzool
Voet komt rechter op te staan
Geen knie pijn meer bij wandelen en hardlopen
Ingezakte voorvoet/spreidvoet wordt minder
Klauw- en hamertenen worden minder
Minder eeltvorming

Kan en mag je ook trainen als de slijmbeurs ontstoken is?

Ja, dat is geen probleem. Alleen voorzichtig zijn met tapen. Met de tape mag er geen druk komen op de bunion. Vraag anders een consult aan bij de fysiotherapeut. Hij/zij kan je hiermee helpen.

Wat zijn minimalistische schoenen en waar kan ik die bestellen?

De schoen is helemaal vlak. Er is geen hoogteverschil tussen de hoogte van de hak en de tenen
De zool is dun en flexibel waardoor je weer contact hebt met de grond en de voet natuurlijk kan bewegen
De hak is niet verstevigd
De schoen geeft geen steun maar biedt alleen bescherming. De schoen heeft het model van een natuurlijke voet dus breed bij de tenen. Je kan de schoen combineren met het
dragen van teenspreiders.
Je kan ze kopen bij:
https://www.barefootandmore.nl/
http://www.trekbarefoot.nl/ in Amsterdam en in Hoorn
http://www.natuurlijkhardlopen.nl/ in Noordwijk

Is de training ook geschikt als je veel en lang hard loopt?

Ja, als je een hallux valgus hebt wel. Door de scheve teen wikkel je niet goed af. Dit kan klachten geven aan je voet, knie of heup. Als je geen hallux valgus hebt, zit in deze training wel alle oefeningen die ook preventief geschikt zijn en zorgen dat je gezonde, sterke en veerkrachtige voeten krijgt.

Is de training ook voor de doorgezakte, brede voorvoet of spreidvoet?

Onze training is niet alleen gericht op de grote teen. Bij een hallux valgus spelen meer dingen, zoals een doorgezakte voorvoet en daardoor een bredere voorvoet. De training richt zich er dus ook op dit te verbeteren. Maar als je alleen een doorgezakte voorvoet hebt, dan is de deze training te uitgebreid voor je.

Is de training geschikt voor mensen met reuma?

Mensen met reuma kunnen prima de onlinetraining volgen. In de actieve ontstekingsfase moeten zij voorzichtig zijn. Het gewricht dat door reuma kan natuurlijk niet meer verbeteren. De spieren kunnen wel getraind worden, hierdoor blijft de voet in een zo goed mogelijke conditie.

Is deze training alleen voor ouderen? ik ben 30 jaar.

Een scheve grote teen komt bij ouderen vaker voor maar alle oefeningen en informatie is voor jong en oud.
Hoe eerder je begint met de oefeningen voor de hallux valgus (al is het nog maar categorie B), hoe sneller het effect van het oefenprogramma. En hoe minder risico je loopt dat je teen steeds schever wordt. Want dat gebeurt er als je niets doet.

Ik heb categorie E. Is trainen dan zinvol?

Wij adviseren bij een scheve grote teen in de categorie E eerst met ons contact op te nemen. Stuur een mail, het liefst met foto's van de voeten naar info@voetentraining.nl. Het oefenen van de voeten ook bij categorie E is altijd belangrijk. Je traint alle spieren van de voet maar de teen in categorie E zal niet heel veel rechter gaan staan. Wel wordt de voet soepeler en sterker. En kun je de gevolgen van de scheve teen (het inzakken van de voetboog) tegen gaan en verbeteren.

Volgens de orthopeed heb ik geen kraakbeen meer in de grote teen van de voet en voel geen pijn. Is de training dan ook zinvol?

Je kan altijd beginnen met onze vier gratis oefeningen. Dan kun je alvast ervaren of oefenen zinvol is.
Onze training is niet alleen gericht op opheffen van de pijn. Er wordt ook geoefend om de grote teen recht(er) krijgen, de voorvoet smaller maken en de voet recht(er)op krijgen en sterker maken.

Moet je het altijd blijven doen?

We adviseren dan wel wat oefeningen te blijven doen. In de training hebben wij hiervoor ook een trainingsschema gemaakt. Zie het als een onderhoudsdosis.

Hoeveel tijd kost het per training voor 2 voeten?

Omdat we nog zoveel meer op een dag te doen te hebben gaan we uit van 30 minuten voor beide voeten als je 2 voeten wilt trainen.

Als je regelmatig traint, hoeveel tijd per dag adviseren jullie dan?

De trainingstijd is 15 minuten per voet 3x per week. De andere dagen oefen je ook door te lopen met de teenspreiders, taping loop, tape, epitact. Ieder hulpmiddel waarbij de teen en het eerste middenvoetsbeentje uitgelijnd worden.

Kan ik de training altijd blijven gebruiken?

Als je de training heb aangeschaft houd je onbeperkt toegang tot de training.

Kan je op vakantie de training tijdelijk onderbreken?

Ja dat kan. Je kunt ook wat betreft het oefenen even op vakantie en daarna pak je het op waar je was gebleven. Maar je kunt de onlinetraining ook op telefoon of tablet bekijken. Je hebt wel altijd een internet verbinding nodig.

Als je bijvoorbeeld bij module 5 bent, kan je dan niet meer terug naar een eerdere module?

Als je de opbouw van de training volgt ga je niet terug naar een eerdere module. Maar als je bent vergeten hoe een oefening precies gaat, dan kun je die instructievideo wel even terugkijken. Je hebt in elk geval altijd toegang tot eerdere modules.
Verder komen oefeningen uit eerdere modules wel in de meedoen oefensessies terug. Op deze manier zorgen we voor variatie in je dagelijkse oefenprogramma.

Hoe lang duurt iedere module?

Alle modules duren 2-3 weken. We gaan ervan uit dat je ongeveer 1 week nodig hebt om de inhoud (zoals anatomie, informatie over bijvoorbeeld het tapen en de nieuwe oefeningen) van de nieuwe module je eigen te maken. De tweede week ga je aan de hand van oefensessies gericht oefenen. Je mag er ook langer over doen. Dat is het voordeel van de online training, je kunt het in je eigen tempo doen. Het belangrijkste is regelmaat.

Bij mij staat ook het vijfde teentje scheef en doet pijn in mijn schoenen. Helpt de training daar ook bij?

Een scheefstaand 5e teentje kan veroorzaakt worden door de veranderde stand van de rest van de voet. In onze training gaan module 5 en 6 over de stand van de rest van de voet.

Zijn er ook oefeningen voor de 2e teen?

We trainen alle spieren van de voet en dus ook van de tenen. Er zijn dan ook oefeningen voor de 2e teen. Als de 2e teen gebogen staat (hamer- of klauwteen), dan hebben we daar in deze training geen speciale oefeningen voor. In de training zit wel een oefening om het kapsel en de banden van de 2e teen losser te maken. Daarnaast hebben de teenspreiders een gunstig effect op het strekken van de tenen.

Wordt alleen de grote teen geoefend?

Nee, het is niet alleen de grote teen die getraind wordt. In de eerste vier modules wordt vooral de grote teen geoefend. Belangrijk is dat het gewricht van de grote teen losser gemaakt wordt. In de verdere modules wordt ook de rest van de voet geoefend. Bijvoorbeeld module 5 en 6 gaan over het rechtop zetten en houden van de voet.

Kan ik meer lezen over de ervaringen van anderen met Voetentraining?

Ja, dat kan. Klik hier