arrow_drop_up arrow_drop_down
20 oktober 2017 

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is de medische term voor een scheve grote teen. De term komt uit het Latijn. Hallux betekent “grote teen” en “valgus” betekent “naar buiten gericht”. Het is dus een teen die in de richting wijst van de tweede teen. Als je 20 bent heb je meestal weinig last van de scheve teen. Op latere leeftijd kan een hallux valgus vervelende pijn geven. 

Door deze stand komt er aan de binnenkant van de voet een hoek. Hoe groter de scheefstand hoe groter de hoek. De scheefstand wordt in graden weergeven. Vaak is de grote teen ook nog een beetje gedraaid gaan staan en, als je veel pech hebt, is er ook een zwelling gekomen bij de knokkel, een bunion. Je leest hier meer over waarom de hallux valgus pijn doet.

Hallux valgus

Deze standsverandering van de grote teen gaat geleidelijk. Als je niets onderneemt, wordt de scheefstand elk jaar ca. 2° erger.

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus wordt in categorieën ingedeeld. Categorie A is het normale gewricht van de grote teen en categorie E is de ergste vorm van een hallux valgus.

Doe je schoenen en sokken uit en bepaal in welke categorie je grote teen valt. Sommige mensen hebben maar aan 1 voet een scheve grote teen. Anderen hebben een hallux valgus aan beide voeten.

Scheve teen

Doordat de grote teen scheefstaat, is de druk niet meer verdeeld over het hele gewricht. Er is druk op een plek.Wat is een hallux valgus? Op deze plek zit in de huid een slijmbeurs of bursa. Normaal zorgt de slijmbeurs ervoor dat de druk mooi verdeeld wordt over het hele oppervlak. Maar door de scheefstand kan dit niet meer. De slijmbeurs wordt daardoor geïrriteerd en het gebied wordt rood, pijnlijk en dikker. Er komt een bunion of knobbel.

Scheve teen en knobbel

Door de bunion zal het kopen van schoenen moeilijker worden, de schoenen doen pijn. De mensen slaken een zucht van verlichting als zij de schoenen uit kunnen doen.

De bunion wordt erger als:

  • Het leer van de schoenen stug is
  • De schoen gemaakt is van synthetisch materiaal
  • Er een naad over de bunion loopt

De schoenmaker kan de plek van de bunion uitkloppen. Dit kan alleen bij leren schoenen. De schoenmaker gebruikt een knobbeltang om de schoen op de plek van de knobbel iets op te rekken.

Voetentraining

Heb jij last van een scheve grote teen en ben je bang dat het erger wordt? 1 op de 4 mensen heeft een scheve grote teen en heeft daar in meer of mindere mate last van. De klachten, veroorzaakt door deze hallux valgus, nemen in de loop van de tijd toe. De teen gaat schever staan en de knobbel aan de zijkant van de voet wordt dikker, met vaak pijn bij het lopen tot gevolg.

Wij zijn Yvonne Bontekoning en Cocky Hoogeveen van Voetentraining. We ontwikkelden een online training voor de scheve teen, waarin voeten en tenen getraind worden. Getrainde voeten en sterke voetspieren voorkomen de pijnlijke gevolgen van een hallux valgus.

We hebben 4 oefeningen ontwikkeld die je kan proberen. Klik hier voor deze gratis oefeningen.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Reactie plaatsen