Ik heb een hallux limitus, wat kan ik daaraan doen?

Ik heb een hallux limitus, wat kan ik daaraan doen? Hallux rigidus, hallux valgus, hallux limitus? Het zijn allemaal klachten van je grote teen. Wat is het verschil tussen deze aandoeningen? En wat kan je zelf doen om de pijn te verminderen of zelfs helemaal te stoppen? In dit blog behandelen we deze vragen en geven we hallux limitus oefeningen en oefeningen voor vergelijkbare voetklachten.Hallux rigidus, hallux valgus, hallux limitus: wat is het verschil?

Hallux betekent grote teen. Het Latijnse woord wordt gebruikt voor alle klachten aan de teen:
  • Bij een hallux rigidus kun je je grote teen helemaal niet meer bewegen
  • Als je last hebt van de hallux valgus, heb je een scheve grote teen.
  • Een hallux limitus houdt in dat je last hebt van een stijve teen. (Je kunt je grote teen nog wel bewegen, maar dit gaat moeizaam en het kan pijnlijk zijn).

Het komt regelmatig voor dat de hallux valgus samengaat met de hallux limitus of de hallux rigidus. Wanneer je een scheve teen niet behandelt en hem weinig beweegt, kan deze stijf worden.

Pijnlijke voeten

Al deze aandoeningen veroorzaken doorgaans pijnlijke voeten, met als gevolg dat je lopen zo veel mogelijk gaat vermijden. Gelukkig hebben wij trainingen ontwikkeld die alle aandoeningen dragelijker maken. De vergroeiing gaat niet weg, maar je kunt je voet wel mobieler en gezonder maken door regelmatig te trainen. Als je het op de juiste wijze aanpakt, verdwijnen zelfs je pijnklachten.

Stadia van de hallux rigidus

Als je een volledige hallux rigidus hebt, kun je de teen dus helemaal niet meer bewegen. Maar voor het zover is zijn er nog 4 stadia, de hallux limitus. Vooral in het begin heeft de losmaak oefening veel zin. Doordat je de grote teen wat lostrekt van het middenvoets beentje ontstaat er extra ruimte om het gewricht te kunnen bewegen. De trekkracht prikkelt het kapsel rond het gewricht. Door voorzichtig te bewegen (vooral op en neer, maar toch ook van links naar rechts en cirkels draaien) wordt het gewricht gesmeerd. Tussen de 2 botstukken zit gewrichtsmeer. Door te bewegen worden afvalstoffen afgevoerd en bouwstoffen aangevoerd. Dit voorkomt het verder verstijven van het gewricht.

Ik heb een hallux limitus, wat kan ik daaraan doen?

We hebben 3 oefeningen beschikbaar die voor zowel de hallux valgus als de hallux limitus en de hallux rigidus geschikt zijn:

- Losmaken: pak je grote teen vast en beweeg hem rustig op en neer. Hiermee zorg je ervoor dat hij losser wordt. Doe het wel voorzichtig, want het kan zijn dat er al wat botgroei op het gewricht zit. Als je daar steeds tegenaan stoot kan dat pijn gaan doen.
- Masseren: het is van belang om aandacht te geven aan de rest van je voet en zelfs je onderbeen. Wat er ook aan de hand is met je grote teen, alle voetspieren en gewrichten eromheen moeten losgemaakt worden. Door je voetspieren en gewrichten te masseren, houd je ze in de juiste conditie. Zo kan de rest van je voet de verminderde beweeglijkheid, of de onbeweeglijkheid van je grote teen opvangen.Voetoefeningen met een spikebal bij hallux limitus
 - Rollen met een spikeballetje: door met je voet over een spikeballetje te rollen, maak je al je voetspieren en het zachte weefsel los. Dit is goed voor de doorbloeding en de beweeglijkheid van al je gewrichten.

Interesse in Online Training Hallux Limitus/Rigidus?

We hebben een online training gemaakt, speciaal voor deze voetklacht. Hieronder zie je een impressie van deze training.


Meer weten over de Online Training Hallux Limitus/Rigidus? Hier lees je meer over deze training.

Gratis oefeningen

Eerst kijken of het oefenen van je voetspieren wel iets voor je is? Probeer dan onze gratis oefeningen voor de hallux limitus/rigidus.

Francine Rens
Door

Francine Rens

op 24 Nov 2020

Ik heb een hallus rigidus, heb schoenen gekocht met versterkte neuzen, helpt nèt niet genoeg. De pijn zit nèt boven de hallux valgus, (die heb ik ook), wat kan ik nu nog het beste doen?

Max
Door

Max

op 16 Feb 2021

Opereren. Heb ik ook laten doen. Pijn is volledig weg. Had het in beide grote tenen. Ineens beide laten opereren. Wel even paar weken moeite gehad met lopen maar ben ik blij dat ik er van af ben !

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down