arrow_drop_up arrow_drop_down
Grote teen staat scheef
19 maart 2021 

Grote teen staat scheef

Grote teen staat scheef? Dan heb je zo goed als zeker een hallux valgus. Hallux staat voor teen in het Latijn en valgus betekent naar buiten gericht. Waarschijnlijk heb je last van die scheve teen. Het is goed te verhelpen met de juiste oefeningen. Maar hoe komt het dat jouw grote teen scheef staat?

Grote teen staat scheef

Een gewone grote teen staat recht. Kijk maar eens bij de tenen van kinderen, als je in de gelegenheid bent. Die hebben meestal een keurige rechte teen. Want een gezonde grote teen staat recht. Maar bij heel veel mensen staat die teen helemaal niet recht. En dat loopt van een beetje scheef tot heel erg scheef. Zelfs zodanig dat de grote teen onder de tweede teen (de teen naast de grote teen) komt te zitten. En dat gaat op den duur pijn doen.

Oorzaken van scheve grote teen

hallux valgus

Grote teen staat recht

De scheve stand van die grote teen komt meestal niet vanzelf. Een aantal oorzaken is onderzocht, maar goede wetenschappelijke bewijzen zijn niet gevonden. Wel is het zo dat vrouwen veel vaker last hebben van een scheve teen dan mannen. Als je kijkt naar invloeden van buitenaf is het volgende onderzocht:

  • Het dragen van hoge hakken
  • Het lopen op smalle schoenen
  • Overgewicht
  • Als kind op te kleine schoenen gelopen.

Voor de eerste drie punten is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden. Er zijn namelijk ook vrouwen die nooit op pumps hebben gelopen en toch een hallux valgus ontwikkelen. Dit geldt ook voor het lopen op schoenen met een smalle neus. En ook voor mensen die te zwaar te zijn.

Alleen de laatste oorzaak (als kind op te kleine schoenen gelopen) is wetenschappelijk bewezen. Kinderen die al jong op te kleine schoenen lopen, krijgen later absoluut problemen met hun voeten.

hallux valgus

Grote teen staat scheef

Lopen zonder schoenen

Wel is vastgesteld dat mensen die hun hele leven op blote voeten lopen (er zijn nog een paar volken in de wereld die dit doen), zelden of nooit last hebben van een scheve grote teen. Hun voeten zijn veel gezonder. Dat komt omdat ze hun voetspieren voortdurend moeten gebruiken. En dat is goed voor je voeten.

Maar ga nu niet van de een op de andere dag op blote voeten lopen. Je voeten moeten eraan wennen. Het is belangrijk eerst sterke voetspieren te hebben.

Luie voetspieren

Ook als je stevige schoenen draagt, waarbij je voeten in principe alle ruimte krijgen, kan je een scheve teen ontwikkelen.  Met stevige schoenen hoef je namelijk helemaal geen voetspieren te gebruiken. Hierdoor zijn ze lui geworden.

Grote teen en moeder en oma

Heb jij een scheve grote teen? Kijk eens (of praat erover) bij de grote teen van je moeder of oma. Hebben die ook scheve tenen? En daardoor last met lopen? Dan kan het heel goed zijn dat jij ook een scheve teen hebt. En dat jouw beginnende scheve teen straks net zo erg wordt als die van je moeder en oma. Met alle gevolgen van dien: pijn in je voeten en pijn met lopen. En misschien ook wel een zere knie, heup of rug. Iedere voetklacht kun je immers in de houding terugvinden en andersom.

Scheve grote teen erfelijk?

Wetenschappers zijn er niet over uit of een scheve grote teen erfelijk is. Wel is de manier van lopen en de houding vaak erfelijk. De meeste mensen lopen op dezelfde manier als hun moeder, vader of oma. Als zij een scheve grote teen hebben, kan jij er dus ook een ontwikkelen.

Gratis oefeningen scheve grote teen

Maar goed nieuws! Je kunt die grote scheve teen goed behandelen. Door het oefenen van je voeten, ontwikkel je goede voetspieren. Sterke voetspieren zorgen ervoor dat je de grote teen goed kan bewegen. Wil je het oefenen proberen? Download nu onze 4 gratis oefenen.

hallux valgus

Download de 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus!

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Janna
Door

Janna

op 28 October 2017

Ik heb ook een grote scheefe teen ik heb dus ook halux valgus (ik ben 13 jaar) mijn moeder en oma hebben gewoon rechte tenen maar 2 zussen van mij hebben ook hallux valgus weet u/jullie hoe dat kan?

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 1 November 2017

Beste Janna, Een scheve teen bij kinderen/tieners heeft vaak een erfelijke component en wordt dan juveniele hallux valgus genoemd. Echter, tegenwoordig is dat lastig te onderscheiden van een hallux valgus die ontstaan omdat de voetspieren in de kindervoet te weinig worden geoefend. Bij 5 jarige werd in een groot onderzoek in Australië al bij meer dan 25% van de kinderen een hallux valgus gevonden, omdat de schoenen te klein waren. Hieronder vermelden we enkele interessant blogs als naslagwerkje. Hoe dan ook, het training van de voetspieren die voetentraining.nl aanbiedt zijn geschikt. Begin met de 4 gratis oefeningen om te kijken of voetentraining wat voor je is. Wat interessante blogs op onze site om te lezen zijn: Wat" rel="nofollow" target="_blank">https://voetentraining.nl/voeten-kennisbank/wat-zijn-normale-voeten/">Wat zijn normale voeten? De" rel="nofollow" target="_blank">https://voetentraining.nl/voeten-kennisbank/hallux-valgus-vroeger/">De Hallux valgus vroeger Zonder" rel="nofollow" target="_blank">https://voetentraining.nl/voeten-kennisbank/zonder-schoenen-lopen-is-beter-voeten/">Zonder schoenen lopen is beter voor je voeten

Lizz
Door

Lizz

op 2 July 2020

Beste.. Mijn teen staat naar buiten i.p.v.. naar binnen zoals bij een hallucinatie valgus

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 6 July 2020

Beste Lizz, Zou je daarvan een foto kunnen sturen naar info@voetentraining.nl? Dan kijken we even!

Reactie plaatsen