Steunzolen: wel of niet gebruiken
Steunzolen, wel of niet gebruiken? Wij krijgen steeds meer vragen of je steunzolen nu wel of niet moet gebruiken. De podoloog en podotherapeut adviseren vaak om steunzolen te gebruiken als je last hebt van een hallux valgus of andere voetklachten. Wij zien echter dat veel mensen hun steunzolen niet meer nodig hebben als ze hun voeten trainen. Er heerst dus veel verwarring over steunzolen en die verwarring willen we met dit blog wegnemen.
Steunzolen, wel of niet gebruiken?
Er zijn veel soorten steunzolen te koop. Je hebt de standaard zooltjes bij sportwinkels, gelsteunzolen, maar ook op maat gemaakte steunzolen. Er wordt al heel lang gezegd dat voeten zwak zijn en ondersteunt moeten worden. Deze gedachtegang is echter niet juist.
Als we daadwerkelijk zwakke voeten hebben als mens dan had de natuur allang onze voeten aangepast. Voeten ontwikkelen zich vanaf onze geboorte en zijn rond het 20e levensjaar uitgegroeid. In het begin hebben we O-benen en als we 4 of 5 zijn, X-benen. Dit is nodig om de drukbelasting in ons lichaam te variëren en dit is allemaal voorgeprogrammeerd. Ook beginnen we zonder les te krijgen vanzelf te lopen.
Steunzolen en voeten trainen
Als ons lichaam zich op natuurlijke wijze aanpast, waarom is het dan nog nodig om op steunzolen te lopen? En kun je er nog van afkomen als je ze jaren gebruikt?
Als mensen last hebben van hun rug, of arm dan adviseert de fysiotherapie oefeningen. Zo worden de spieren weer sterker en verdwijnt de pijn. Bij voetklachten worden in veel gevallen gelijk de zolen uit de kast gehaald. Dit is symptoombestrijding en geen structurele aanpak van het probleem. Waarom wordt er zo gemakzuchtig omgegaan met voeten? Wij zijn van mening dat je juist je voeten ook moet trainen, zodat de spieren steviger worden.
Steunzolen en hallux valgus
Veel mensen met een hallux valgus dragen zolen. Deze steunzolen corrigeren de voet, zodat je geen of minder pijnklachten ervaart tijdens het lopen. Ze verplaatsen de overmatige druk naar andere plekken. Er zit bijvoorbeeld een kuiltje in de zool op de plaats waar zich een middenvoetsbeentje bevindt waar anders heel veel druk op komt. Door het kuiltje krijg je een verplaatsing van de druk. Ook ondersteunt het zooltje de voetboog, zodat je voorvoet niet inzakt. Hiermee zorg je er echter niet voor dat de scheve teen rechter gaat staan en dat je echt van je voetklachten afkomt.
Hallux valgus oefeningen
Draag je nu zolen? Gooi ze dan niet meteen weg. Je voeten moeten eerst beweeglijker en sterker worden voordat ze zonder kunnen. In de Online Training Scheve Teen laten we je pas bij module 3 op blote voeten lopen en of lopen op minimalistische schoenen. Dit is vooral binnenshuis. Ga je een lange wandeling maken? Gebruik dan je steunzolen, want je voeten zijn hier nog niet op ingesteld. Pas bij module 6 adviseren we om je zolen weg te leggen. Het is belangrijk dat je hierbij niets forceert. Jij kent je voeten veel beter dan wij.
Online training Scheve Teen
Als je de oefeningen van ons Online Training Scheve Teen volgt, worden de spieren van je voeten sterker en gaat de doorbloeding beter, waardoor je voet sneller herstelt. Ook train je je scheve teen recht. Als je voeten eenmaal sterk genoeg zijn, kun je zonder steunzolen lopen. Heb je helemaal geen zin in oefeningen? Dat kan natuurlijk ook. In dat geval adviseren we je de steunzolen te blijven gebruiken om pijn in de voeten te voorkomen.
4 gratis oefeningen hallux valgus
Wil je van je zolen af, maar twijfel je of je de Online Training Scheve Teen wilt volgen? Probeer dan eerst onze 4 gratis oefeningen uit om te kijken of het trainen van je voeten je bevalt. Je kunt ze downloaden via onze website. Heb je vragen? Stel ze vooral! We helpen je graag, want we willen het beste voor jou en je voeten.