Hallux valgus corrector en andere hulpmiddelen

Hallux valgus corrector en andere hulpmiddelen. Wat werkt goed? Waar heb je wat aan? Veel hulpmiddelen worden aangeboden, maar helaas werken ze lang niet allemaal even goed. Wij hebben een aantal bekende hallux valgus hulpmiddelen, zoals de nachtspalk en de teenspreider, voor je op een rijtje gezet. En we geven onze mening op basis van onze jarenlange ervaringen.

Hallux valgus corrector – nachtspalk

De hallux valgus corrector nachtspalk is een van de hallux valgus hulpmiddelen die volop in de handel is. De nachtspalk doe je ’s nachts om je scheve teen, zodat hij recht wordt getrokken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat dit geen effect heeft op de stand van je teen. Je beïnvloedt je spieren immers niet. Wij zijn ook van mening dat het oncomfortabel is om ermee te slapen. Als je ’s nachts naar het toilet moet, kan het bovendien gevaarlijk zijn. Doordat je duf bent is de kans op vallen vrij groot.

Nachtspalken

Teenspreider

Dan is er de teenspreider. Deze schuif je tussen je 1e en 2e teen in. Zo wordt je scheve teen gedwongen om recht te staan. Ook bij dit hallux valgus hulpmiddel krijgen spieren geen impuls om de teen anders te bewegen, waardoor de stand van je scheve teen niet verandert. Het enige voordeel is dat de 1e en de 2e teen elkaar overdag niet aanraken.

Teenspreider met bescherming

Teenspreider met bescherming

De 2e variant van de teenspreider heeft een soort stootkussentje. Als je een hallux valgus hebt dan weet je dat het dragen van schoenen pijnlijk kan zijn. De schoen drukt namelijk heel erg op één punt: de knobbel. Vaak vragen mensen of de schoenmaker hun schoen wil uitkloppen. Als bescherming voor de knobbel kan je deze teenspreider dragen.

Het stootkussentje aan de zijkant zorgt ervoor dat er minder druk is tussen de knobbel en je schoen en dat de druk van de schoen over een groter gebied verdeeld wordt. Hierdoor zal je waarschijnlijk minder last hebben van pijnlijke voeten. De stand van je scheve teen wordt door deze teenspreider echter ook niet beïnvloed.

Hallux valgus en steunzolen

Als je een hallux valgus hebt, draag je wellicht speciale steunzolen. Bij een hallux valgus zakt de binnenkant van je voet in, wat de kans op een platvoet vergroot. De steunzool voor de scheve teen zorgt ervoor dat je voet minder inzakt. Ook hierbij geldt: je beïnvloedt de scheefstand van je teen niet. Denk je nu: oh, dan haal ik mijn steunzolen uit mijn schoenen? Dat is een te snelle conclusie. Begin eerst met oefeningen om je spieren te versterken. Tijdens de Online Training Scheve Teen leer je geleidelijk aan te lopen zonder steunzolen.

Medical Tape

Medical tape is een van de hallux valgus hulpmiddelen waar je wel baat bij hebt. Dit is een rekbare tape.  Hiermee zet je de scheve teen in de goede stand. Als je dit overdag gebruikt, verandert de trekrichting van de spieren. Bij een hallux valgus is immers de trekrichting van de spieren anders geworden. De teen wordt door de spieren schever getrokken.

Door de rechtere stand kunnen de spieren weer op de juiste manier gaan trekken. Let er wel op dat je schoenen draagt met een ruime neus, waarin je tenen niet worden samengedrukt. Anders heeft het geen zin om medical tape toe te passen. Wil je weten hoe je medical tape het beste kunt aanbrengen? Bekijk hier de video.

Teensokken

Het dragen van teensokken is ook ideaal om de scheve teen in de juiste stand te krijgen. Teensokken zijn handschoenen, maar dan voor de voeten. Met dit soort sokken zet je namelijk je middenvoetsbeentjes en tenen in 1 lijn. Hierdoor worden je spieren aan het werk gezet, wat leidt tot verbetering van de stand van je hallux valgus.

Teenspreider voor alle tenen

Met het dragen van de 3e variant van de teenspreider krijg je wel een positief effect op de stand van je scheve teen. Dit is een teenspreider die al je tenen spreidt en hij zet je tenen in een rechte lijn met je middenvoetsbeentjes. Ook je spieren gaan weer onder de juiste hoek hun werk doen.

Teenspreiders voor alle tenen

Spikeballetje

Het laatste hulpmiddel voor de hallux valgus dat we behandelen, is het spikeballetje. Wij zijn grote fan van dit balletje. Door op de juiste wijze met je voet op het balletje te drukken of onder je voet te laten rollen, stimuleer je je voetspieren, je doorbloeding en je zenuwen. Je komt weer in contact met je voet, waar je veel baat bij ondervindt als je een hallux valgus hebt.

Gratis oefeningen

Heb je een hallux valgus? Download dan onze 4 gratis oefeningen. Je gaat merken dat het trainen van je voeten een zeer positief effect heeft op je scheve teen. Gebruik je toevallig een hallux valgus hulpmiddel? Laat ons dan weten wat je ervaring is. We zijn erg benieuwd.