Peesplaat irritatie

Peesplaat irritatie

Wat is peesplaat irritatie? Het is een vervelende voetklacht die bij heel veel mensen voorkomt. De schatting is 1 op de 10. In de volksmond wordt de aandoening ook wel hielspoor genoemd. Heb jij hier last van en wil je weten wat de wetenschap over deze aandoening zegt? In dit blog leggen we het helder uit.

Wat is peesplaat irritatie? (fasciitis plantaris)

In medische termen heet deze aandoening: fasciitis plantaris. Hoewel bij fasciitis plantaris de gehele peesplaat van je voet overbelast is, voel je de irritatie van de peesplaat vooral bij de aanhechting. Hierdoor heb je pijn onder de hiel van je voet.

Bij de aanhechting van de peesplaat kan kalkafzetting op een röntgenfoto zichtbaar zijn. Dit is wormvorming en heet daarom hielspoor. Doorgaans denkt men dat deze kalkafzetting de peesplaat irritatie veroorzaakt. Dit is onjuist. Uit onderzoek blijkt dat fasciitis plantaris niets met het kalkbotje te maken heeft, maar dat het weefsel eromheen irritatie van de gehele peesplaat veroorzaakt.

Peesplaatontsteking voet

Bij fasciitis plantaris wordt regelmatig gesproken over een peesplaatontsteking van de voet, maar uit onderzoek blijkt dat ook dit niet juist is. Een ontsteking wil zeggen dat het overgaat, wat bij hielspoor niet het geval is. Het is een chronische, ofwel blijvende aandoening. Tweederde van de mensen heeft hielspoor aan 1 voet en eenderde heeft de aandoening aan beide voeten. Waarom mensen fasciitis plantaris krijgen is niet precies duidelijk, maar één ding is zeker: je hebt regelmatig last van pijnlijke voeten.

Hielpijn

Als je peesplaat geïrriteerd is, dan voel je al hielpijn zodra je opstaat. Daarna wordt het iets minder, maar later op de dag kan de pijn weer hevig worden. Vooral als je een tijdje hebt gezeten en vervolgens opstaat, voel je de pijn in je hiel zeer intens. De pijn lijkt vrij lokaal, maar als je langs de podoloog gaat, zal die aantonen dat de irritatie van de peesplaat door je gehele voet loopt. Van je hiel tot aan je tenen.

Hoe ontstaat de irritatie van de peesplaat?

Wetenschappers vermoeden dat je hielspoor krijgt door trekkrachten. Op het moment dat jouw voet afwikkelt, ofwel beweegt tijdens het lopen, wordt je peesplaat strakgetrokken. Tijdens het straktrekken zou er een grotere kracht op de peesplaat komen dan wat die werkelijk aankan. Deze kracht ontstaat vermoedelijk als de voet te veel naar binnen kantelt of juist te veel naar buiten kantelt. Dat de irritatie van de peesplaat hierdoor ontstaat, kunnen ze echter niet voor 100 procent bevestigen.

Bij wie komt fasciitis plantaris voor?

Wat wetenschappers wel weten is dat de peesplaat irritatie iets vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Ook komt de aandoening voor bij zowel mensen met platvoeten als mensen met holle voeten. Of mensen wel of niet intensief sporten maakt niet uit. Bij beide groepen is het aantal met een geïrriteerde peesplaat even groot. Dit zijn zeer tegengestelde groepen, waardoor het lastig is om te zeggen wie wel of geen last krijgt van hielspoor. Fasciitis plantaris is niet de enige aandoening waarbij wetenschappers in het duister tasten. Ze weten ook niet precies waardoor en bij wie hallux valgus, hallux limitus en hallux rigidus ontstaat.

Voetspieren trainen

Wat ons wel opvalt, is dat er in de wetenschap weinig wordt gesproken over trainen van de voeten. Wij vinden dit zeer opmerkelijk, want het is juist zo goed om je voeten te trainen. Hierdoor worden ze sterker en kan je hielpijn verminderen. Er zijn slechts een paar onderzoeken die spreken over het trainen van de voetspieren. Onder andere de wetenschapper McKenn heeft een pleidooi gehouden voor het trainen van de voetspieren. Net als wij stelt hij dat wetenschappers over het hoofd zien dat mensen met hielspoor baat hebben bij oefeningen.

Meer onderzoek over fasciitis plantaris

Inmiddels heeft McKenn een vervolgonderzoek geschreven waarin hij op een rijtje zet waarom het trainen van voetspieren goed is voor fasciitis plantaris. Wij hebben nog een onderzoek gelezen wat deze relatie legt. Hierin stelt de wetenschapper dat de irritatie van de peesplaat ontstaat door afgezwakte voetspieren.

Foute schoenen

Net zoals bij de hallux vallux het geval is, kunnen afgezwakte voetspieren ontstaan wanneer je je voeten op een onnatuurlijke manier gebruikt. Dit is vaak het geval als je dagelijks “foute” schoenen draagt, ofwel schoenen met een hakverhoging en een spitse voorkant. Door het dragen van dergelijke schoenen rek je je voetspieren voortdurend uit en hoeven ze door de afronding van de schoen weinig te doen. Hierdoor worden ze lui en zwak. Je zou eigenlijk weer op een natuurlijke manier moeten lopen, waarbij je tenen goed op de grond komen.

Fasciitis plantaris oefeningen

Op dit moment zijn we hard bezig met het uitwerken van een online training voor peesplaat klachten. Zodat we de pijn onder jouw voet(en) kunnen verminderen. We hebben wel online oefeningen ontwikkeld voor de hallux valgus. Als je hier last van hebt, of als je iemand kent die deze vervelende aandoening heeft, kun je 4 oefeningen gratis downloaden van deze website.