Wat zijn goede schoenen?
Dé goede schoen bestaat niet. Wel kunnen we zeggen dat schoenen met hakken en puntneuzen voetklachten veroorzaken. In dit blog leggen we uit hoe je erachter komt welke schoen bij jou past. Ook delen we een stukje geschiedenis. De vraag ‘Wat zijn goede schoenen?’ wordt immers al heel lang gesteld.
'Waarom de schoen wringt'
In 1863 schreef de Duitse anatoom Georg Hermann von Meyer al over zijn bedenkingen bij de schoenenmode: “Omdat onze ideeën over wat elegant en gepast is met betrekking tot de voeten zo radicaal slecht zijn, heb ik geen hoop dat de bekendmaking van de juiste vorm van de schoen enige verstandige invloed zal hebben op het veranderen van de hedendaagse mode.” De rest van zijn pleidooi voor goede schoenen kun je terugvinden in zijn artikel 'Why the shoe pinches: a contribution to applied anatomy'.
Wat is het probleem?
Vrijwel elke Nederlander groeit op met het idee dat stevige kinderschoenen goed zijn voor de ontwikkeling van de kindervoet. Maar diverse onderzoeken laten zien dat onder andere de ontwikkeling van de voetbogen wordt belemmerd door stijve en ondersteunende schoenen.
De voetbogen zijn echter het bouwwerk van onze voeten. Als deze niet sterk genoeg zijn, kunnen we allerlei voetproblemen krijgen, zoals platvoeten, doorgezakte voorvoeten en een hallux valgus.
Wat zijn goede schoenen voor kinderen?
Kinderen worden geboren met mooie voeten, zoals je kunt zien op onderstaande foto.
Om voetklachten te voorkomen is het belangrijk dat de vorm zo blijft. Daarom adviseren we ouders kinderen tot zeven jaar zo veel mogelijk op blote voeten te laten lopen of op kindvriendelijke schoenen.
De kenmerken van kindvriendelijke schoenen zijn:
- brede neuzen, waarin tenen vrij kunnen bewegen;
- flexibele dunne zool;
- geen versteviging bij de hiel;
- geen teensprong (gedeelte van de schoen dat licht omhoog loopt).
Er zijn verschillende schoenenzaken die dit soort kinderschoenen verkopen:
Wat zijn goede schoenen voor pijnlijke voeten?
Als je pijnlijke voeten hebt, is het belangrijk om als eerste de oorzaak van de pijn te achterhalen. Dit kan bij de Erkend Voetentrainer: een fysiotherapeut of oefentherapeut die is gespecialiseerd in voetklachten.
Welke schoenen geschikt zijn om te dragen bij pijnlijke voeten, kun je ook vragen aan de Erkend Voetentrainer. Hij/zij kent je klacht en weet hoe je voeten eruitzien. Het kan zijn dat voor jou op dat moment een stevige schoen toch beter is.
Op deze kaart zie je welke Erkend Voetentrainer bij jou in de buurt zit.
Tip: Doe onze pasvormcheck, zodat je altijd passende schoenen koopt.
Weet je welke klacht je hebt? Dan ga je werken aan de conditie van je voeten. Je maakt ze sterker door dagelijks te oefenen. Hierdoor sta en loop je beter en zal de pijn uiteindelijk verdwijnen.
Tip: Bekijk onze voetklachtentest eens. Wellicht stuurt deze je in de goede richting.
Als je voeten eenmaal sterker zijn en je klachten verminderen, kun je overwegen op barefoot schoenen of vaker blootsvoets te lopen. Dan train je ook je voetspieren en blijven je voeten sterk.
Blotevoetengevoel ervaren? Doe mee met Bevrijd je voetendag
Op 23 juni is het Bevrijd je voetendag. De dag waarop we afrekenen met de mythe van de stevige schoen.
Overal in het land worden blotevoetenactiviteiten georganiseerd. We zijn nog hard op zoek naar organisatoren. Lijkt het je leuk om samen met anderen te wandelen, te oefenen of spellen te doen op blote voeten? Ga dan naar bevrijdjevoeten.nl.
Om je goed voor te bereiden op deze dag publiceren we elke week een nieuwe oefening. Je vindt de oefeningen op deze pagina.
Bron: Bontekoning, Y. (2014). Pleidoor voor de vrij voet. Een andere kijk op voeten. In: De Medische Voet. Link naar artikel.