Hallux valgus en baldruk van grote teen
Hallux valgus. Heb je daar last van? Dan is een goede druk onder de bal van je grote teen gewricht heel belangrijk. Waarom is dit belangrijk? En hoe zorg je voor een goede baldruk? Dat leggen we je uit in dit blog.
Hallux valgus en baldruk van grote teen
Als je genoeg druk hebt onder de bal van je grote teen, wordt de voetboog stabiel. Hierdoor kunnen je voetklachten, zoals de hallux valgus, gaan verminderen. Heb je geen goede voetboog? Dan kun je last krijgen van doorgezakte voeten. Ook loop je kans dat er andere voetklachten ontstaan, zoals een verstijfde grote teen (hallux limitus), spreidvoet of hielspoor.
Dynamische voetscan
Om aan te tonen of je wel of geen goede baldruk hebt, raden we je aan een dynamische voetscan te laten maken. Tijdens zo’n voetscan wordt je voetstap gevolgd en er wordt in beeld gebracht hoe de druk zich ontwikkelt. De druk is goed als hij gelijkmatig is verdeeld over de hele voorvoet, met voldoende druk onder de bal van je voet. Zodra je hiel op de grond komt en je voorvoet vlak staat, moet er baldruk zijn. Hierbij moet je achter- en midvoet recht op blijven.
Verkeerde druk
Je hebt een verkeerde druk onder je voet als:
- Je vooral druk hebt onder het tweede middenvoetsbeentje. Waarschijnlijk heb je dan pijn onder de voorvoet en last van eelt
- Je een hallux valgus hebt. Bij een hallux valgus heb je weinig druk onder de rest van je voet en veel druk onder je grote teen. De druk onder de bal van de voet komt dan niet tot stand. De grote teen komt als eerste op de grond, waardoor die gaat klauwen om toch een voetboog te maken. Dat kan veel voetpijn veroorzaken
Hoe kun je testen of de baldruk goed is?
Ga zitten en zoek de kuiltjes aan de voorkant van je enkel. Als je je voet van links naar rechts en weer terug beweegt voel je dat het kuiltje aan 1 kant dieper wordt en aan de andere zijde juist minder. Zorg voor 2 min of meer gelijke kuiltjes. Dan onderzoek je of je de bal van je grote teen op de grond kan drukken, zonder dat je voet scheef gaat staan. Het is de bedoeling dat je niet met je tenen gaat klauwen, maar druk voelt onder de bal van de voet.
Lukt dit? Kijk dan of je staand nog steeds druk kunt houden onder de bal van je voet, zonder dat je voet gaat kantelen. Het kantelen van de voet is immers een oorzaak van vele voetklachten, omdat de voetboog dan niet stabiel is.
Doorgezakte voet of platvoet
Hoe merk je of je voet tijdens het lopen stabiel is? Een voet is stabiel als tijdens een stap eerst de buitenkant van de voet op de grond komt en daarna de hele voorvoet. Met goede baldruk onder je grote teen gewricht. Je achtervoet mag hierbij niet naar binnen kantelen. Zo kun je tijdens het wandelen een goede voetboog maken. Als je voet naar binnen kantelt, heb je een doorgezakte voet of een platvoet.
Stabiliteit voet verbeteren
Bij een doorgezakte voet is de beweeglijkheid tussen de middenvoetsbeentjes niet goed, waardoor je geen goede baldruk onder je grote teen gewricht kunt maken. Er is een aantal opties waarmee je de voet stabieler kunt maken:
- Masseer met je duimen tussen je middenvoetsbeentjes om ze losser te maken
- Doe je been over je knie, pak je middenvoetsbeentjes vast en wrik ze los. Dit ziet er uit als een schaarbeweging
- Heb je een hallux valgus? Zet je grote teen dan recht en masseer rondom de grote teen om hem losser te maken
Hallux valgus oefeningen
Wil je meer hallux valgus oefeningen, of oefeningen om de druk onder de voet te verbeteren? Je kunt op deze website 4 gratis oefeningen downloaden.