Peesplaat: wat is hiermee aan de hand bij hielspoor?

Peesplaat. Staat deze nu te strak of te slap bij hielspoor? Het kan allebei. Het ligt er maar net aan hoe spiergroepen en gewrichten in je voet en de rest van je lichaam met elkaar samenwerken. In onderstaande video legt Cocky precies uit hoe dat zit.

Peesplaat: wat is dat?

De peesplaat bevindt zich onder de voet, van het hielbeen tot aan de tenen. Hij is verbonden met alle structuren onder de voet en heeft een belangrijke functie bij het lopen. De peesplaat stabiliseert de voet. Bij hielspoor is de peesplaat geïrriteerd. Vaak bij de aanhechting, maar ook op andere plekken onder de voet.

Het geelgekleurde is de peesplaat.

Peesplaat te strak of te slap?

Wij krijgen regelmatig vragen over hielspoor. Onlangs vroeg iemand in de Facebookgroep voor hielspoor wat er nu aan de hand is met de peesplaat. Staat deze te strak of is hij juist te slap? Het antwoord is dat beide varianten mogelijk zijn.

Maar eigenlijk benoemen we het niet op deze manier. En we hebben het bij hielspoor niet alleen over de peesplaat; de peesplaat staat in verbinding met de andere spieren in de voetzool.

Holvoet en platvoet

Voor een goede voetfunctie is het belangrijk dat in de voet alle gewrichten en de voetdelen ten op zichten van elkaar soepel bewegen. Alleen dan kan de voet doen wat hij moet doen. Bij het lopen moet de voet langer en breder worden als je erop staat en korter en straffer (rigide) worden voor de afzet.

Bij een holvoet of een platvoet is dit bijvoorbeeld niet het geval. De gewrichten gaan niet open op het juiste moment en de gewrichten sluiten zich niet op het juiste moment. Als de gewrichten niet doen wat zij moeten doen, doen de spieren ook niet wat zij moeten doen. Hierdoor kan er irritatie ontstaan bij de aanhechting van de peesplaat en deze kan uitstralen naar het hele gebied onder de voet.

Spierlagen

De voetzool bestaat uit meerdere spierlagen (zie video hieronder). Deze spieren hebben allemaal een directe of indirecte verbinding met de peesplaat. Door de aanhechting van de peesplaat op het hielbeen, staan de spieren onder de voet weer in verbinding met de spieren in de kuit.

En de kuitspieren maken in de knieholte weer contact met de hamstrings. Deze spiergroep staat weer in verbinding met de bilspieren enzovoort. Dit noemen we de spierketen. In het lichaam heb je meerdere spierketens, deze spierketen begint in de onderkant van je voet bij je tenen en loopt door tot boven je wenkbrauwen.

Je kan je nu voorstellen dat bij hielspoor ook andere klachten in je rug, schouder of nek voorkomen. Het is daarom belangrijk om je voeten te gaan oefenen maar ook de rest van je lichaam. Door oefeningen gaat de voet weer doen wat hij moet doen en de spieren worden weer geactiveerd. Je voetstand wordt beter met staan en lopen. Hierdoor kan de overbelasting van de peesplaat afnemen en de pijn ook.

Hielspoor oefeningen gratis

Wil je weten of oefenen iets voor jou is? Download dan de 4 gratis oefeningen voor hielspoor. We hebben ook een Online Training Hielspoor gemaakt. Deze training bestaat uit 7 modules en meer dan 50 hielspoor oefeningen. Je bent zeker een maand of 4 à 5 bezig. Het doel van de training is om van je hielspoorklachten en klachten elders in het lichaam af te komen. Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor het webinar over hielspoor.

Lotgenoten ontmoeten? Dat kan op Facebook via de hielspoorpagina en de hielspoorgroep. Meld je vooral aan en stel je vragen. Wij houden de pagina’s in de gaten en helpen je als dat nodig is.