Krom lopen: waarom gebeurt dit en hoe voorkom je dit?
Waarom ga ik krom lopen? Oudere mensen lopen vaak meer voorovergebogen dan jonge mensen. Dit komt door verschillende redenen, zoals het verlies van spiermassa. Cocky Hoogeveen van Voetentraining vertelt hoe je dit tegen kunt gaan. In dit blog vind je ook een paar goede oefeningen.
Wat is een goede houding?
Een goede houding herken je makkelijk: je bekken en borstkas staan recht boven je voeten, en je hoofd is in lijn met je borstkas. Maar naarmate je ouder wordt, verandert je houding ongemerkt. Je gaat meer voorovergebogen lopen of zelfs een beetje krom. Met deze oefenvideo train je een goede houding:
Waarom ga ik krom lopen?
Krom lopen kan verschillende oorzaken hebben, zoals het verlies van spiermassa en minder kraakbeen in je lichaam. Dit maakt gewrichten, vooral in de heupen, knieën en wervelkolom, minder flexibel. Bewegen gaat moeilijker.
Verandering in houding
Zelfs rond ons veertigste kunnen we al een beetje ingezakt gaan lopen. Dit komt doordat we veel zitten en ons bekken vaak naar achteren kantelen. Hierdoor zakt de borstkas naar binnen en kantelt ons hoofd om op dezelfde hoogte te blijven kijken.
Deze veranderingen gaan geleidelijk, maar zorgen ervoor dat je langzaam steeds minder rechtop gaat lopen. De goede, rechte houding verdwijnt en maakt plaats voor een iets krommere houding.
Je veranderende houding heeft niet alleen invloed op hoe je loopt, maar ook op je balans. Als de wervelkolom te ver buigt of het bekken te ver kantelt, komt je lichaamsgewicht steeds verder buiten het steunvlak van je voeten te liggen.
Na verloop van tijd wint de zwaartekracht het van je spieren, en wordt het makkelijker om je balans te verliezen. Daarom vallen mensen op latere leeftijd vaak.
Hoe voorkom ik krom lopen?
Gelukkig kun je wel iets doen om te voorkomen dat je steeds krommer gaat lopen. Probeer constant je houding te verbeteren. Loop rechtop en zorg ervoor dat je bekken, borstkas en hoofd op één lijn liggen.
Daarnaast is het belangrijk om het verlies van spierkracht tegen te gaan. Denk niet dat het geen zin heeft omdat je ouder wordt. Spierversterkende oefeningen kunnen juist op latere leeftijd goed helpen.
Wees je bewust van het feit dat krommer lopen het gevolg is van je eigen gedrag, niet van de wind. Jongeren kijken vaak naar beneden naar hun telefoon, terwijl ouderen gefixeerd of krampachtig lopen. Dit zorgt ervoor dat de romp steeds moeilijker draait.
Als je wil voorkomen dat de draaimogelijkheden van de romp verdwijnen en je krommer gaat lopen of soepelheid verliest, probeer dan tijdens het wandelen meer met je armen te zwaaien. Door in beweging te blijven, houd je je spieren soepel.
Met deze oefening maak je de romp losser:
Oefeningen gezonde voeten downloaden
Soepele, sterke voeten dragen ook bij aan een goede houding. Begin daarom met de oefeningen voor gezonde voeten. Je kunt ze hier gratis downloaden.
Dit is een samenvatting van het artikel op Margriet Online. Het oorspronkelijke artikel vind je hier.