Hoe maak ik mijn grote teen losser?

Je maakt je grote teen losser door hem rustig en met liefde te masseren. Als je ’s ochtends begint met deze korte oefening, heb je daar de hele dag plezier van. Onderaan dit blog staat een handige video. Die hoef je alleen maar na te doen.

Hoe maak ik mijn grote teen losser?

Het gewricht van de grote teen wordt gevormd door het eerste middenvoetsbeentje en het eerste kootje. De teen zelf heeft twee kootjes. 

De grote teen is belangrijk voor de afwikkeling van de voet tijdens het lopen. De druk op deze teen is nodig voor het laatste deel van de afwikkeling. Als je dit gewricht niet goed kan bewegen, heeft dit direct gevolgen voor het lopen. 

Verkeerde afwikkeling

Als je niet goed afwikkelt over de grote teen, dan kan de voet bijvoorbeeld meer over de buitenrand afrollen. Hierdoor worden de andere teengewrichten meer belast. De bal van de tweede teen krijgt de meeste druk. Op die plek komt dan ook eelt. Vaak doet de bal van de voet daar pijn.  

Als de steun van de grote teen mist, kan de voet ook juist meer naar binnen kantelen tijdens de afwikkeling. Het gevolg hiervan is extra eelt aan de binnen onderzijde van de grote teen en het gewricht van de grote teen. Door de druk kan bij langer wandelen ook het gewricht van deze teen pijnlijk worden.  

Een goede beweeglijkheid van het gewricht is dus belangrijk voor het lopen. Als de beweeglijkheid minder is, kun je deze zelf verbeteren met onderstaande oefening. 
 


Volg deze stappen:

  1. Leg je linkerbeen over je rechterbeen.
  2. Pak met één hand het einde van je eerste
    middenvoetsbeentje vast.
  3. Pak met je andere hand het eerste kootje
    van je grote teen vast.
  4. Maak de grote teen iets langer en probeer goed
    te voelen tot hoe ver je kan gaan (zie foto 1).
  5. Als je de teen hebt uitgerekt dan beweeg je de
    grote teen iets van de tweede teen af. Met deze
    beweging zet je de scheve teen recht. Houd
    deze stand 3 tellen vast en ga weer terug. Dit
    herhaal je 10 keer. Doe het heel rustig
    (zie foto 2).

Foto 1

Foto 2

Het beste kan je deze oefening ’s morgens doen, dan heb je de hele dag profijt van een losser gewricht. En dit heeft weer een positief effect op het bewegen. 

Of bekijk het filmpje

4 gratis oefeningen hallux valgus

Wil jij beginnen met oefenen? Probeer onze 4 gratis oefeningen.

De bovenstaande oefening komt uit de 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus. Wil je meer oefeningen? Klik op het plaatje om ze te downloaden.