Waar moet je op letten bij het kopen van schoenen als je een hallux valgus hebt?

Waar moet je op letten bij het kopen van schoenen als je een hallux valgus hebt? 5 tips waar je op moet letten als je schoenen gaat kopen.

Waar moet je op letten bij het kopen van schoenen als je een hallux valgus hebt?

  • Ga in de middag schoenen passen. Je voeten worden in de loop van de dag iets dikker.
  • Kies een schoen waarbij geen naden over het gewricht van de grote teen lopen. Naden kunnen extra druk geven op het gewricht en dus irritatie.
  • Kies schoenen waarbij de hak niet te hoog is. Bij een hoge hakhoogte wordt het gewricht extra belast.
  • Het leer van de schoen moet soepel zijn, om de druk op het gewricht niet te groot te laten worden.
  • De neus van de schoen mag niet te spits zijn. Door een spitse neus worden de tenen teveel bij elkaar gedrukt.

Schoen schuldig aan scheve teen?

Vaak krijgen de schoenen de schuld voor een scheve grote teen, de hallux valgus. Wetenschappers hebben hier geen bewijs voor gevonden. Wat wel is aangetoond is dat hoe vaker 5-jarigen te kleine schoenen dragen, hoe groter de scheefstand van de grote teen. Nog geen kwart van de kinderen in het onderzoek had nog een rechte grote teen.

Luie spieren

Door het lopen op schoenen worden de spieren van de voeten lui. De spieren krijgen door de andere stand van het gewricht een andere functie. Het gewricht van de grote teen heeft net als elk ander gewricht een kapsel en banden.


Zoals op de afbeeldingen te zien is lopen de spieren rond het gewricht bovenop, aan de kant van de tweede teen en aan de onderkant. Maar aan de buitenkant van het gewricht lopen geen spieren. De stevigheid moet dus komen van het kapsel en de banden. Bij vrouwen zijn het kapsel en de banden altijd slapper dan bij mannen.

Hakken

Door het dragen van hoge hakken en het lopen op schoenen met een spits toelopende neus, wordt de grote teen in de richting van de tweede teen gedrukt. Het een gaat het ander versterken.

Doordat de schoen de grote teen in de richting van de tweede teen drukt en door de slapte van de spieren, kan een hallux valgus zich ontwikkelen. Naarmate je langer op schoenen loopt, zal de situatie erger worden. Uit onderzoek blijkt dat als je niets doet aan de scheve stand van de grote teen, de scheefstand jaarlijks met twee graden toe zal nemen.