Hallux valgus en voetspieren

Een hallux valgus heeft alles te maken met je voetspieren. Sterke voetspieren verminderen en voorkomen een hallux valgus. Hoe krijg je sterke voetspieren? Eline legt het uit in het filmpje en doet een oefening voor. 

Hallux valgus en voetspieren

Voetspieren versterken

Een kleine oefening uit de Online Training Hallux Valgus. Ik doe deze training omdat ik een hallux valgus B heb. Hier wil ik weer een A van maken. Met deze voetspier versterkende oefening train ik vooral de kleine voetspieren in mijn voorvoet.

Die gebruik ik te weinig waardoor ze lui zijn geworden. Dit geldt overigens voor de meeste mensen. We dragen allemaal schoenen dus hoeven we deze spieren eigenlijk niet te gebruiken.

Waarom is het belangrijk mijn voetspieren te versterken?

Als de kleine voetspieren in de voorvoet verzwakken, dan kun je een doorgezakte voorvoet krijgen. Dit helpt niet als je, zoals ik, een hallux valgus hebt. Om een hallux valgus rechter te kunnen trainen is het van belang dat voetspieren sterk zijn. Anders komt er geen beweging in de gewrichten.

Hoe werkt de oefening?

  • Leg je rechtervoet op je linkerknie
  • Plaats je duimen voor de bal van je voet
  • Breng met je handen de boog aan in je voorvoet
  • Daarna buig je weer terug
  • Probeer met de spieren in je voet de beweging mee te doen

Doe de oefening 3 maal 15 x met daartussen 1 minuut pauze

Een lastige oefening

In het begin vond ik de oefening lastig. Ik kende die spieren helemaal niet. Langzamerhand begon ik ze te voelen. Inmiddels kan ik de oefening zelfs zonder mijn handen te gebruiken. Oefening baart kunst. Een doorgezakte voorvoet zal ik in ieder geval niet krijgen. Heb jij een doorgezakte voorvoet? Of wil je die voorkomen? Doe deze oefening dan ook. Je voorvoeten zullen steeds minder pijn gaan doen.

Voetspieren

https://www.youtube.com/watch?v=8nA2yDQEYsE