Hallux Rigidus oefeningen
Hallux rigidus, hallux valgus, hallux limitus? Het zijn allemaal klachten van je grote teen. Wat is het verschil tussen deze aandoeningen? En wat kan je zelf doen om de pijn te verminderen of zelfs helemaal te stoppen? In dit blog behandelen we deze vragen en geven we oefeningen.
Hallux rigidus, hallux valgus, hallux limitus: wat is het verschil?
Hallux betekent grote teen. Het Latijnse woord wordt gebruikt voor alle klachten aan de teen:
- Bij een hallux rigidus kun je je grote teen helemaal niet meer bewegen
- Als je last hebt van de hallux valgus, heb je een scheve grote teen.
- Een hallux limitus houdt in dat je last hebt van een stijve teen. (Je kunt je grote teen nog wel bewegen, maar dit gaat moeizaam en het kan pijnlijk zijn).
Het komt regelmatig voor dat de hallux valgus samengaat met de hallux limitus of de hallux rigidus. Wanneer je een scheve teen niet behandelt en hem weinig beweegt, kan deze stijf worden.
Pijnlijke voeten
Al deze aandoeningen veroorzaken doorgaans pijnlijke voeten, met als gevolg dat je lopen zo veel mogelijk gaat vermijden. Gelukkig hebben wij trainingen ontwikkeld die alle aandoeningen dragelijker maken. De vergroeiing gaat niet weg, maar je kunt je voet wel mobieler en gezonder maken door regelmatig te trainen. Als je het op de juiste wijze aanpakt, verdwijnen zelfs je pijnklachten.
Stadia van de hallux rigudus
Als je een volledige hallux rigidus hebt, kun je de teen dus helemaal niet meer bewegen. Maar voor het zover is zijn er nog 4 stadia, de hallux limitus. Vooral in het begin heeft de losmaak oefening veel zin. Doordat je de grote teen wat lostrekt van het middenvoets beentje ontstaat er extra ruimte om het gewricht te kunnen bewegen. De trekkracht prikkelt het kapsel rond het gewricht. Door voorzichtig te bewegen (vooral op en neer, maar toch ook van links naar rechts en cirkels draaien) wordt het gewricht gesmeerd. Tussen de 2 botstukken zit gewrichtsmeer. Door te bewegen worden afvalstoffen afgevoerd en bouwstoffen aangevoerd. Dit voorkomt het verder verstijven van het gewricht.
Hallux rigidus oefeningen
We hebben 3 oefeningen beschikbaar die voor zowel de hallux valgus als de hallux limitus en de hallux rigidus geschikt zijn:
– Losmaken: pak je grote teen vast en beweeg hem rustig op en neer. Hiermee zorg je ervoor dat hij losser wordt. Doe het wel voorzichtig, want het kan zijn dat er al wat botgroei op het gewricht zit. Als je daar steeds tegenaan stoot kan dat pijn gaan doen.
– Masseren: het is van belang om aandacht te geven aan de rest van je voet en zelfs je onderbeen. Wat er ook aan de hand is met je grote teen, alle voetspieren en gewrichten eromheen moeten losgemaakt worden. Door je voetspieren en gewrichten te masseren, houd je ze in de juiste conditie. Zo kan de rest van je voet de verminderde beweeglijkheid, of de onbeweeglijkheid van je grote teen opvangen.
– Rollen met een spikeballetje: door met je voet over een spikeballetje te rollen, maak je al je voetspieren en het zachte weefsel los. Dit is goed voor de doorbloeding en de beweeglijkheid van al je gewrichten.
Oefening hallux valgus
De laatste oefening, het maken van voetboog, is speciaal ontwikkeld voor de hallux valgus. Het doel van deze oefening is om de scheve teen recht te trekken, zodat hij mobiel blijft. Dit doe je door een (postbode) elastiek om beide grote tenen te doen. Vervolgens trek je je voorvoeten uit elkaar, waardoor je de scheve teen rechttrekt. Deze stand houd je 5 seconden vast en dan ga je weer rustig terug.
4 oefeningen gratis downloaden
Heb je een hallux valgus, hallux limitus of hallux rigidus en wil je graag gebruikmaken van onze online trainingen? Je kunt alvast beginnen om de 4 oefeningen, die hierboven kort staan omschreven, gratis te downloaden. De oefeningen bestaan uit foto’s en ze worden systematisch stap voor stap uitgelegd. Zo zie je duidelijk hoe je de oefening moet uitvoeren. Als je nog andere vragen hebt, dan kun je altijd contact opnemen. We helpen je graag om van je pijnlijke voeten af te komen! Download hier alvast je gratis oefeningen.