Page content

Pijnlijke voeten

Pijnlijke voeten

Pijnlijke voeten, dat heeft iedereen wel eens. Maar heb je het vaak? Heb je ook veel last met lopen? Dan heb je mogelijk een hallux valgus, een scheve teen in gewoon Nederlands. Heel veel mensen hebben pijnlijke voeten door deze scheve teen. In dit blog leg ik uit waarom die scheve teen jou zoveel pijn geeft.

Pijnlijke voeten

Het is nog best lastig om goed te begrijpen waarom die scheve teen zoveel pijn geeft. Er zijn eigenlijk twee oorzaken aan te wijzen. Stel je voor: in je grote teen zit tussen twee stukken bot een kleine ruimte. Dit is de gewrichtsholte. De beide stukjes bot zijn bekleed met kraakbeen.

Botten staan niet mooi recht

Bij een scheve teen staan deze twee stukken bot niet mooi recht op elkaar. En daardoor is de  belasting in het gewricht niet meer gelijkmatig verdeeld over de twee oppervlakten. Hierdoor wordt het kraakbeen op de plekken waar de druk het grootst is, dunner. Het slijmvlies van het gewricht raakt geïrriteerd en hierdoor gaan de bewegingen in het gewricht minder makkelijk. Het gewricht wordt stijver en pijnlijker. En dit veroorzaakt dus je pijnlijke voeten.

Knobbel aan de zijkant van je voetpijnlijke voeten door scheve teen

En nu de andere reden voor de pijnlijke voeten die veroorzaakt wordt door de scheve teen. En dat is de bobbel of knobbel aan je voet. Hoe ontstaat die knobbel?

Tussen het gewricht van de grote teen en de huid is niets. De huid ligt eigenlijk direct op het bot. Daartussen ligt een slijmbeurs. Bij een scheve teen kan de slijmbeurs geïrriteerd raken. Het gevolg is een zwelling opzij van de teen. Deze verdikking, een knobbel, wordt ook wel bunion genoemd. De knobbel is vaak rood en voelt een beetje zompig aan.

Pijnlijke voeten en dan de schoenen uit

Door de knobbel (bunion) gaat de schoen strakker zitten. Een strakke schoen geeft weer druk op de bunion. Door de verhoogde druk wordt de zwelling in de loop van de dag meer. Hierdoor heb je niet alleen pijn bij het lopen, maar ook pijn als je zit. Het enige dat helpt is de schoen uitdoen waardoor je de druk op de zwelling weg haalt.

Comment Section

0 reacties op “Pijnlijke voeten

Plaats een reactie


*